Snitträntor i augusti: Stabiliserade räntor hos Landshypotek

Bolåneräntorna på marknaden har under en längre tid rört sig uppåt. På Landshypotek har dock de rörliga bolåneräntorna varit närmast oförändrade sedan i juli och 1-årsräntan har stigit marginellt. Bäst ränta erbjuds på längre löptider. Det visar en sammanställning av bankens snitträntor för augusti.

Kunder i Landshypotek Bank som i augusti tecknade nya, eller villkorsändrade, bolån med 3 månaders bindningstid, gjorde det i snitt till en ränta på 4,49 %. Det är nästan oförändrat jämfört med juli då snitträntan för samma bindningstid var 4,48 %. Lägsta räntorna i augusti hos Landshypotek var det för bolån med 5 års bindningstid, som i genomsnitt landade på 4,32 %. Det visar den sammanställning av Landshypotek Banks genomsnittliga bolåneräntor för augusti som nu har publicerats.

Räntorna på marknaden har sammantaget stigit under en längre tid men olika aktörer gör sina förändringar vid olika tidpunkter. 

– Många förutspår ytterligare räntehöjningar från Riksbanken men att vi förhoppningsvis snart ser en avstannande höjningstakt. Vi hoppas att vi kommer till en tid där det är lättare för både kunderna och oss banker att förutsäga räntenivåerna. Det ger större möjligheter till konkurrens och aktiva kundval, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef på Landshypotek Bank.

– Det är osäkra tider och vi ser att de flesta av våra bolånekunder väljer rörlig ränta. Eftersom många bedömare tror på en något högre ränta innan vi ser en vändning, ska det bli intressant att följa om fler kommer att välja att binda på ett år eller längre.

Se Landshypotek Banks aktuella snitträntor.

Höjt sparräntorna flera gånger

Utlåningsräntorna i samhället har generellt stigit kraftigt under det senaste året och många har reagerat på att sparräntorna inte har hängt med. Men Landshypotek har stuckit ut – med dess senaste sparräntehöjning den 17 augusti har banken på drygt ett år höjt sparräntorna på bankens vanligaste sparkonto med 2,65 procentenheter. På Landshypoteks mest populära sparkonto är räntan nu 3,60 %. Landshypoteks sparkonton har fria uttag, inga avgifter eller bindningstid och omfattas givetvis av insättningsgarantin*

Landshypotek – trygg finansiering sedan 1836

Landshypotek grundades 1836 och är idag till utlåningen en av de tio största bankerna i Sverige. Banken räknas vara av systemvikt för utlåningen till jord- och skogsbruksnäringen. Historiskt lånar kunderna till jord och skog men banken växer också snabbt på marknaden för bolån till hus samt sparande. Landshypotek Bank ägs av dess cirka 35 500 jord- och skogsbrukskunder organiserade i en ekonomisk förening, har drygt 230 medarbetare och verkar över hela landet.

Kontakta för ytterligare information

Jonas Feinberg, presskontakt Landshypotek Bank, 070-349 24 10, jonas.feinberg@landshypotek.se

*Information om statlig insättningsgaranti

Kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kontohavare har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i Landshypotek Bank med ett belopp om högst 1 050 000 kronor. Utöver detta belopp kan kontohavare enligt lag under vissa förutsättningar få ersättning för vissa insättningar som hänförs till särskilt angivna händelser, t ex försäljning av privatbostad, med högst 5 miljoner kronor.

Riksgälden betalar ut ersättningen inom 7 arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. För mer information se insattningsgarantin.se.