Tuff skördetid för lantbruken i Östergötland

Skörden håller nu på att bärgas på de östgötska lantbruken. Ogynnsamt väder med först torka och sedan stora mängder regn har gjort att lantbrukarna bedömer att skörden bli sämre än normalt. Det skapar ytterligare press på regionens lantbrukare i ett ekonomiskt redan svårt läge.

Skörden är en av årets viktigaste händelser inom lantbruket. I en tid präglad av stor osäkerhet och höga kostnader får den ännu större betydelse, för både lantbruksföretagare och livsmedelsförsörjningen i stort.

– Det är skönt och viktigt att lantbrukarna nu får facit för årets växtsäsong, trots en särskilt utmanade skördeperiod. Kostnaderna har ökat markant i lantbruket och därmed också de ekonomiska riskerna för lantbrukarna. Vi räknar med att lantbrukarna har investerat dubbelt så mycket pengar i årets skörd jämfört med tidigare år. Nu ser vi att skörden är bärgad på flera håll med en inte alltför stor negativ avvikelse och vi får inte en upprepning av det bedrövliga torråret 2018, vilket hade varit väldigt problematiskt för svenskt lantbruk särskilt i detta ekonomiska läge, säger Per Lindblad, vd för Landshypotek Bank.

De höga kostnaderna för viktiga insatsvaror, som drivmedel och gödsel, innebär att utgångsläget redan var ansträngt för lantbrukarna. Därför får årets skörd än större betydelse för många lantbruksföretagare som kämpar för att få verksamheten att gå ihop.

För de östgötska lantbruken har det varit stora svängningar den senaste tiden. Först en lång försommartorka, sedan kraftiga regn som följdes av ostadigt väder.

– Årets skördevolym i Östergötland är väldigt skiftande. Från relativt bra skördar i västra delen av länet, till sämre volym i de östra och södra delarna. Kvaliteten kommer att bli något sämre än normalt eftersom nederbörd har fallit på mogna grödor. Mycket som skulle gå till livsmedelsindustrin kommer istället att bli fodervara till djuren, vilket ger sämre betalt, säger Carl-Fredrik Isaksson som är lantbrukare utanför Linköping.

Det ostadiga vädret i augusti har också gjort att det varit svårt för lantbrukarna att i förväg veta när de kan åka ut på åkern med skördetröskan.

– De senaste veckorna har man nästan stått som på tå för att snabbt kunna tajma in och tröska så mycket som möjligt i luckorna mellan regnskurarna, säger Carl-Fredrik Isaksson.

De stora regnmängderna kan dock ge goda vallskördar, som ger grovfoder till många djur, nu i slutet på säsongen.

– Oddsen är goda för en bra tredje och fjärde skörd på vallen. Men sammantaget är det 20–25 procent sämre skörd än vad jag bedömer är normalt i de östra och södra delarna, säger Carl-Fredrik Isaksson som också är föreningsordförande för Landshypotek Östgöta, och har ett stort nätverk bland lantbrukskollegor i regionen.

Mer om lantbruken i Östergötland

Östergötland har den tredje största jordbruksarealen i landet. Samtidigt har länet skilda möjligheter för jordbruk, vilket speglas i typen av produktion. Omkring en tredjedel av jordbruksföretagen har växtodling, en tredjedel av djurproduktion och en tredjedel blandad produktion eller småbruk. Närheten till industri ger också fler möjligheter. Lantbruket och livsmedelsindustrin hade 2017 en nettoomsättning på omkring 17 miljarder kronor i länet och ger arbetstillfällen för cirka 4 200 personer.

Mer om skördeläget på nationell nivå och i flera regioner: Se bifogad pdf.

Landshypotek – finansiering av jord- och skogsbruk sedan 1836

Landshypotek grundades 1836 och är idag till utlåningen en av de tio största bankerna i Sverige. Banken räknas vara av systemvikt för jord- och skogsbruksnäringen. Historiskt lånar kunderna till jord och skog men banken växer nu även inom bolån till hus samt sparande. Landshypotek Bank ägs av dess cirka 35 500 jord- och skogsbrukskunder organiserade i en ekonomisk förening, har närmare 240 medarbetare och verkar över hela landet.

Kontakta för mer information

Jonas Feinberg, presskontakt Landshypotek Bank, 070-349 24 10

Dokument och länkar