Bröderna Pettersson i Hejde är Årets landsbygdsföretagare på Gotland

Bröderna Johan och Niklas Pettersson vid Sigsarve har utsetts till Årets landsbygdsföretagare på Gotland. De får utmärkelsen för sitt lantbruksföretag som står stadigt på flera ben, växer och utvecklas – i deras egen takt.

Varje år sedan 2012 har Årets landsbygdsföretagare utsetts av Landshypotek Ekonomisk Förenings regionstyrelse på Gotland. Denna gång var det de mångsysslande lantbrukarna Johan och Niklas Pettersson som tog hem den åtråvärda titeln. På Sigsarve har de både mjölk- och köttproduktion, samt växtodling på 380 hektar som framför allt förser gårdens över 500 djur med foder. Verksamheten omfattar också skogsbruk och entreprenad.

Så här lyder motiveringen:

"Bröderna Johan och Niklas Pettersson driver lantbruksföretag vid Sigsarve i Hejde. Företaget har flera ben att stå på och är verksamt inom mjölkproduktion, köttproduktion och växtodling. Även skogsbruk och entreprenad ingår i deras verksamhet. Bredden i företaget gör att de står stadigt i oroliga tider. De arbetar aktivt för att utveckla företaget som växer i egen takt. Investeringar görs för att bli ett rationellare lantbruk och en attraktiv arbetsgivare. Flertalet praktikelever från lantbruksskolan har passerat gården genom åren. Bröderna månar om bygden de verkar i och bidrar till en levande landsbygd."

 – Det är såklart jätteroligt att vårt arbete uppmärksammas på det här sättet. Att vi har en bredd i vår verksamhet och kontinuerligt ser förbättringspotentialer i vårt företagande utifrån vad som passar oss är nog de främsta framgångsfaktorerna, säger Johan Pettersson.

Mer om priset Årets Landsbygdsföretagare

Utmärkelsen Årets Landsbygdsföretagare syftar till att stimulera och uppmärksamma entreprenörskap och företagande inom de gröna näringarna. Priset är instiftat av Landshypotek Ekonomisk Förening Region Gotland och Landshypotek Bank.

Tidigare mottagare av utmärkelsen Årets landsbygdsföretagare på Gotland

 • 2012 Magni och Åsa Gustavsson – ekologisk grönsaksodling
 • 2013 Per och Anna-Lena Andersson – äggproduktion
 • 2014 Kristian Gustavsson – mjölkproduktion
 • 2015 Berit och Ebbe Wallin, Kakuse Gård – grisproduktion
 • 2016 Anna och Garry Mathers – chiliodlare
 • 2017 Kristoffer Olofsson, Bäcks – mjölkproduktion
 • 2018 Jenny Andersson och Kjell Nilsson, Graute Gård – fårproduktion
 • 2019 Emmy och Henrik Ahlsten, Lilla Kruse – äggproduktion
 • 2020 Johan och Stig Hellgren, Skags Gård – grönsaksodlare
 • 2021 Olof Ahlby och Annsofie Järlö Ahlby, Nickarve och Sigsarve – gris och spannmål
 • 2022 Tobias Andersson, Sojdungs Gård & betong AB – nötköttsproduktion
 • 2023 Anna och Mats Widgren, Mattise – mjölkproduktion

För ytterligare kommentarer och information:

Jonas Feinberg, presskontakt, 070-349 24 10

Om Landshypotek Bank

Landshypotek grundades 1836 och är idag till utlåningen en av de tio största bankerna i Sverige. Banken räknas vara av systemvikt för jord- och skogsbruksnäringen. Historiskt lånar kunderna till jord och skog men banken växer nu även inom bolån till hus samt sparande. Landshypotek Bank ägs av cirka 34 000 jord- och skogsbrukskunder organiserade i en ekonomisk förening, har 240 medarbetare för att driva verksamheten som bank för lån och sparande, och verkar över hela landet.