Kvinna antecknar på ett anteckningsblock och har sin dator framför sig.

Hur mycket får jag låna? Vi hjälper dig räkna!

Funderar du på att köpa bostad? Då har du med stor sannolikhet många funderingar om bolån så som ”Hur mycket får jag låna?”, ”Vad avgör min bolånekostnad?” eller ”Hur hög blir min bolånekostnad varje månad?”.

I vår guide får du svar på vanliga frågor om hur mycket du får låna inför ansökan om bolån.

Hur mycket får jag låna?

Den viktigaste, och vanligaste, frågan många har innan de ska ansöka om bolån är “hur mycket får jag låna?”. Det handlar framförallt om att bolånet behöver motsvara bostadens värde och din återbetalningsförmåga.

Hos oss på Landshypotek Bank kan du ansöka om bolån upp till 75% av bostadens värde, förutsatt att din privatekonomi tillåter det. Det innebär att du måste ha minst 25% i kontantinsats om du ska köpa en bostad.

Vad påverkar hur mycket jag får låna?

När du ansöker om bolån hos en bank finns det ett flertal faktorer som påverkar hur mycket du får låna. Banken gör alltid en helhetsbedömning av din ekonomiska situation och den fastighet du vill belåna samt bedömer din återbetalningsförmåga och din kreditvärdighet. Något annat att ha med sig när du funderar på hur mycket du får låna är de amorteringskrav som finns.

Återbetalningsförmåga och kreditvärdighet

En av de viktigaste aspekterna som banken kollar på innan de beviljar ett bolån är din återbetalningsförmåga, eller så kallad kreditvärdighet. Banken tar i bedömningen med:

  • Din inkomst på kort och lång sikt
  • Din anställningsform
  • Övriga skulder och/eller lån
  • Storleken på ansökt lån
  • Hushållets storlek
  • Eventuella betalningsanmärkningar eller obetalda skulder hos Kronofogden.

Ju högre kreditvärdighet – desto större chans är det att få din ansökan om bolån beviljad. Exempelvis har en person med högre inkomst, fast anställning, inga övriga skulder eller betalningsanmärkningar en högre kreditvärdighet än någon med lägre inkomst, provanställning och med andra lån eller krediter.

För att banken ska kunna fatta ett tryggt beslut tas en kreditupplysning och kundens ekonomi stresstestas utifrån att klara eventuella räntehöjningar. Det ger banken en helhetsbild av kundens allmänna ekonomiska situation. Utifrån det kan banken fatta beslut om de tror att din ekonomi klarar att betala av det ansökta bolånet.

Amorteringskravet

Hur påverkar de amorteringskrav som finns hur mycket du får låna? Sedan några år tillbaka finns det lagstiftade krav på hur mycket en låntagare måste amortera på sitt bolån per år. Det baseras på hur stort lånet är i förhållande till bostadens värde och hushållets inkomst. 

Läs mer om hur amorteringskraven påverkar dig och hur mycket du får låna 

Räkna ut hur mycket du kan låna

Innan du ansöker om ditt bolån är det viktigt att titta på hur din framtida bolånekostnad kan komma att se ut. Så du vet att du inte lånar mer än du klarar att betala tillbaka. Genom den regeln vet du att du kan betala oförutsedda utgifter samt fortsätta spara.

Ta hjälp av vår bolånekalkyl innan du ansöker om bolån för att se din uppskattade månadskostnad. Räntan hos oss på Landshypotek baseras på två saker, nämligen lånets förhållande till din bostads värde och lånets bindningstid.

Få svar på:

  • Räkna på hur mycket du kan låna
  • Gör en bolånekalkyl för huset du vill köpa
  • Se preliminär månadskostnad för din bostad

Räkna ut hur mycket du kan låna

Relaterade artiklar

Läs mer Gult hus i vinterlandsskap

Det kan finnas 1000-lappar att spara årligen på ditt bolån

Läs mer
Läs mer

Amorteringskrav bolån – det här gäller

Läs mer
Vad betyder begreppen? Röd villa med björklöv i förgrunden

Belåningsgrad? Amorteringsunderlag? Vad menar banken egentligen?

Vad betyder begreppen?