Röda och vita villor i villaområde

Lär känna Landshypotek Bank

Landshypotek är en bank med rötterna i myllan. Vi är helt medlemsägda och vårt överskott går tillbaka till landets jord- och skogsbrukare. Här är sju snabba fakta om oss och vår historia.

1. Grunden lades 1836

Grunden till Landshypotek Bank lades 1836 då den första landshypoteksföreningen startade i Skåne. Syftet var att främja jordbruket och förse lantbrukare med krediter mot inteckning i jordbruksfastigheter.

2. För ett rikare liv på landet

Landshypotek väljer att lyfta blicken bortanför storstäderna – och framförallt väljer vi att lyfta fram livet och företagsamheten på landsbygden. Vi tror på ett Sverige där vi kan bo, driva företag och leva över hela landet.

3. Medlemsägda

Landshypotek ägs av medlemmarna i ägarföreningen, cirka 34 000 jord- och skogsbrukare. Det finns alltså inga aktieägare eller några få enskilda ägare som får utdelning från banken, allt överskott går tillbaka till medlemmarna. Sedan 2012 har vi delat ut över en miljard i återbäring till landets jord- och skogsbrukare.

4. Enkelt bolån och tryggt sparande

Landshypotek är en av Sveriges 10 största banker. Vi har specialiserat oss på lån och sparande på ett smidigt sätt till konkurrenskraftiga villkor. För våra bolån erbjuder vi en transparent prismodell, så du ska direkt kunna se vad du får för ränta och vad som påverkar den, utan förhandling eller krav på att du flyttar övriga banktjänster till oss.

5. Bidrar till den svenska landsbygden

Hållbarhet är ett ledord för oss. Som kund hos Landshypotek Bank är du med och bidrar till utvecklingen av den svenska landsbygden, svensk matproduktion och de svenska skogarna.

6. Nils Holgersson i logotypen

Landshypoteks logotyp bygger på Selma Lagerlöfs berättelse om Nils Holgerssons resa över Sverige.

Relaterade artiklar

Läs mer Sommarstuga

Att tänka på, när du ska köpa fritidshus

Läs mer
Läs mer Kvinna sitter vid datorn

Måste man förhandla sin bolåneränta?

Läs mer