Villakvarter med vita och röda hus

Låna på huset inför renovering?

Planerar du att renovera i sommar? Under de lediga semesterveckorna är det många husägare som passar på att fixa och bygga om i bostaden eller fritidshuset. Vi har samlat några värdefulla ekonomitips som hjälper dig att lyckas med renoveringen och undvika fallgroparna.

Oavsett om du ska renovera badrum, kök eller bygga en ny veranda så gäller det att planera noga. Innan arbetet sätter igång bör en budget vara satt där allt från material till eventuella hantverkskostnader är inräknade.

Vi har pratat med Bodil Hallin som är budget- och skuldrådgivare på Höganäs kommun. Hon har lång erfarenhet av privatpersoner vars renoveringsdrömmar slutat med ekonomisk kris, men också där mindre renoveringar blivit en onödig ekonomisk belastning.

Använda sparade pengar eller utöka lånet på huset

Är det en bra idé att utöka lånet på huset för att finansiera en renovering?

– Det är svårt att säga generellt, det beror på din ekonomi. Sparade pengar är alltid bäst för mindre renoveringar. Men om det är större förändringar kan det vara värt att se på en bolånefinansiering. Ibland erbjuder återförsäljare att delbetala utan ränta, men kontrollera vad som verkligen gäller, läs det finstilta. Räkna på vad den totala kostnaden blir för lånet i slutändan, efter att det är avbetalat.

Vad ska jag tänka på om jag tar in offerter?

– Se över hur priset beräknas och vad som kan påverka det. Vilken tidsåtgång och tidsplan anges, vilka materialval föreslås och tillkommer några kostnader? När du ska jämföra offerter är det avgörande om priset är inklusive moms och ROT-avdrag. Det bör också stå om hantverkaren har F-skattsedel. Om det exempelvis är ett VVS-jobb är det viktigt att firman har behörighet att utföra detta.

En del erbjuder fast pris, andra föreslår löpande. Vad är bäst?

– Fast pris är tryggast, men kan också bli dyrare eftersom hantverkaren måste ta höjd för oförutsedda händelser. Löpande pris kan funka om du känner hantverkaren väl eller har tidigare erfarenhet av denne. Ett tredje alternativ är att be om ett ungefärligt pris, där hantverkaren anger att det kan kosta upp till 15 procent mer för oförutsedda händelser.

Vad ska det stå i avtalet?

­– Jag vill tipsa om Hallå Konsuments hemsida och temat ”anlita hantverkare”. Där finns fakta, bra mallar och en checklista. Se till att även tilläggsjobb finns med i avtalet så att det är tydligt vad som händer om ni beställer extratjänster, om det tar längre tid än beräknat, om något oförutsett händer eller om ni helt enkelt inte är nöjda.

Är det alltid billigare att renovera själv än att ta in hantverkare?

– Nej, inte alltid. Det beror givetvis på vad man har för kunskap, men gör man fel kan det bli mycket dyrare och försäkringar gäller inte alltid om du inte är fackman. Dessutom har hantverkare ofta rabatter på inköp, även om de sedan säljer det till dig dyrare. Väg in kostnader för transporter och om du behöver hyra eller köpa maskiner. Det går alltid att prata med hantverkaren om man kan göra vissa grejer själv för att få ned kostnaden. Glöm inte att din tid är dyrbar. Renoveringar påverkar nästan alltid relationerna i hemmet och det är ju det som livet handlar om.

Apropå relationer, om vi är flera ägare till sommarstugan men har olika syn på underhåll och renovering, kan jag tvinga de andra att vara med och betala?

– Det finns en lag om samäganderätt som säger att alla delägare måste vara överens och den som inte håller med kan hindra de andra. Men är det nödvändiga och brådskande åtgärder får en av delägarna besluta och åtgärda det och så delar ni på kostnaden. Bäst är att skriva ett samägandeavtal. Det finns bra mallar för det och det finns juridiska sajter där man kan få hjälp till en lägre kostnad. Passa på nu att ta upp sådant som kan vara jobbigt att prata om, så kan ni sitta i lugn och ro på altanen i sommar. 

Bodil Hallin

Gör: Budget- och skuldrådgivare på Höganäs kommun.
Bakgrund: Tidigare familjeekonom på bank.
Bor: I bostadsrätt i Helsingborg

Vi hjälper dig

Ska du renovera i villan eller fritidshuset och funderar över finansiering? Vi hjälper dig gärna att titta på en lösning. Vi har en transparent prissättningsmodell där räntan avgörs av din belåningsgrad. Du vet med andra ord redan när du gör din ansökan vilken ränta du kommer att få, och du behöver inte flytta några andra tjänster till oss.

Läs mer om våra bolån till hus

Relaterade artiklar