Dags att måla om huset?

Kanske är det dags att plocka fram penslar och färg för att måla huset?  Vi tipsar om vad du ska tänka på innan du börjar och väl är igång.

När vårsolen är tillbaka ger en grundlig genomgång av husets utsida en bra överblick av vad som behöver göras. Står målning på schemat finns det några saker att tänka på innan du sätter igång

  • Börja med att ta en titt på väderleksrapporten för de närmaste dagarna så att det inte vankas regn.
  • Utbudet av utomhusfärg är stort och valmöjligheterna många. Om huset redan är målat är de oftast bäst att fortsätta med samma typ av färg som fasaden har sedan tidigare. Om huset är omålat finns det flera olika fasadfärger att välja mellan. Akrylatfärg, alkydoljefärg, linoljefärg, lasyrfärg och slamfärg är det vanligaste och de har olika egenskaper och krav på förarbete. Är du osäker på vilken färgtyp som är rätt just för dig, prata med din närmaste färghandel.
  • Sveriges äldsta och troligen mest använda färgtyp är slamfärgen, där den mest klassiska är Falu Rödfärg. Färgpigmentet i Falu Rödfärg kommer från Falu Koppargruva och har en konserverande effekt vilket gör att den passar bra på fasader. Slamfärgen släpper in väta, men tillåter den lika snabbt att dunsta igen vilket minimerar risken för röta. Slamfärgen är mycket lättstruken, torkar snabbt och ger en helmatt vacker yta. Färgen tränger ordentligt in i träet vilket ger ett öppet skikt som låter färgen andas. Därmed ger den inget skyddande färglager vilket gör att man kan behöva måla om ganska ofta på fasader som är särskilt utsatta för väder och vind. 

Förberedelser innan du börjar måla huset

  1. Täck över husgrund, stuprör, fönster och stenläggning med papp eller plast. Får du färgstänk på fel ställen, blöt en trasa med vatten och lite diskmedel och ta bort innan det hunnit torka.
  2. Är fasaden tidigare målad med slamfärg räcker det att du borstar ytan noggrant med en kvast (typ Piassava) och stålborste som är anpassad för att effektivt ta bort gammal färg utan att skada träfasaden. Borsta ända ned till fast underlag så att lös färg och grånat trä försvinner.
  3. Använd munskydd, skyddsglasögon och handskar när du borstar rent din fasad då det kan damma en hel del.
  4. Använd någon form av alg- och mögeltvätt. Om det finns mögelsporer kvar i virket finns det risk för att det börjar växa igen direkt efter målningen.

Tips när du börjar måla

  1. Måla inte på starkt solvärmd yta eller vått trä.
  2. Rör ordentligt i färgen innan målning.
  3. Använd rena verktyg för att undvika bakterier i färgen.
  4. Måla i tunna lager, färgen ska arbetas in i träet. För tjocka lager kan orsaka att färgen flagnar.  Konsistensen på färgen kan variera, oftast beror det på mjölet som används som bindemedel. Tycker du färgen är för tjock? Späd ut den med lite vatten så blir den mer
    lättarbetad.
  5. Stryk några få brädor i taget i hela dess längd för att undvika överlappningseffekter, dvs
    blankare partier med tjockare färg.
  6. Penslar och färgstänk rengör du enkelt med vatten och lite vanligt diskmedel. Ta bort så mycket färg som möjligt från målningsverktygen före rengöring.

Lycka till!

 

Tipsen är från Falu Rödfärg och har tidigare publicerats i Landshypotek Banks magasin Ett rikare liv: 2018

Relaterade artiklar

Läs mer Villakvarter med vita och röda hus

Låna på huset inför renovering?

Läs mer
Läs mer

Inred ditt hem hållbart

Läs mer
Läs mer

Kärt fritidshus har många namn

Läs mer