Kvinna sitter vid datorn

Måste man förhandla sin bolåneränta?

Den senaste tidens ränteökningar har gjort att många husägare behöver se över sina boendekostnader. Ett alternativ för att få bättre ränta är att flytta bolånet, även om man bor kvar i sitt hus. Hos en del banker behöver du förhandla, hos andra kan du få bra ränta utan att förhandla. Vi reder ut vad som gäller och hur du kan agera.

I år går bindningstiden ut för många av de svenskar som bundit sina bolån innan räntehöjningarna. Det innebär att många snart står inför kraftigt ökande kostnader och det blir viktigt att se över vilken ränta man har möjlighet att få i det nya ekonomiska läget. Många drar sig dock för att förhandla sitt bolån, inte sällan beror det på att man tycker att det är obekvämt och jobbigt att behöva förhandla och pruta. För en del är en bolåneförhandling så förknippad med ett husköp att man inte ens tänker på att man har möjlighet att förbättra sina villkor, även när man bor kvar i sitt hus.

– För de flesta som äger sin bostad är just bolånet den största löpande kostnaden varje månad. Nu när både bolånekostnaden och andra utgifter i vardagen ökar så är det ännu viktigare än tidigare att se över vilka alternativ man har. Att vara en aktiv bolånekund och att jämföra olika bankers räntor kan göra en stor skillnad i din ekonomi, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef på Landshypotek Bank.

1. Jämför med andra banker

Ett bra första steg är att jämföra sin egen ränta med de räntor man skulle kunna få hos andra banker, om man byter. Ett frågetecken som många ställs inför är varför det på en del bankers hemsidor står tydligt vilken ränta du kommer att få, samtidigt som du hos andra banker måste kontakta dem för att förhandla.

– Banker presenterar sin bolåneränta för sina kunder på två olika sätt. Antingen i form av en förhandling, där räntan sätts baserat på din situation och bankens erbjudande. Andra banker är tydliga direkt med vilken ränta du kommer att få. Du som kund kan alltså se den faktiska räntan på bankens hemsida utan att du behöver förhandla. Landshypotek Bank är en av de banker som visar vilka räntor som erbjuds, direkt på sin hemsida

2. Ta hjälp av snitträntan

Sedan några år tillbaka måste alla banker redovisa sina snitträntor varje månad. Det är den genomsnittliga räntan som nya kunder hos banken, och kunder som har lagt om sina bolån, har fått under den senaste månaden.

– Detta kan du som kund dra nytta av, i och med att du har möjlighet att jämföra snitträntan mellan olika banker och få en bild av hur din egen ränta står sig mot de siffrorna. Det är just en snittränta, så den ränta du får kan bli både högre eller lägre än snittet, i synnerhet nu när ränteläget förändras så snabbt, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren.

Snitträntan skiljer sig från listräntan. Medan snitträntan visar snittet från den föregående månaden, är listräntan den ordinarie ränta banken erbjuder idag, utan rabatter.

3. Se över din ekonomi

Oavsett om du väljer att kontakta banken eller själv titta på olika bankers hemsidor för att jämföra räntor, så är det bra att ha en övergripande bild av din ekonomi.

– Se till att du har koll på de siffror som kan ge dig en fördel i förhandlingen, om du väljer att själv höra av dig till en eller flera banker för att förhandla. Hur mycket är din bostad värd? Hur stor är den totala inkomsten i hushållet? Har du ett privat sparande? Hur stor är din tjänstepension? Se till att du har detta redo så att du har underlag för att förhandla, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren.

4. Många väljer att inte förhandla räntan för sitt bolån

En del tycker att det är obekvämt att behöva förhandla bolåneräntan med sin bank. Men det är fortfarande möjligt att få en bra ränta, utan förhandling, eftersom det finns många banker som visar sina räntor direkt på hemsidan.

– Att det idag går att se sin nya ränta direkt hos en del banker gör att konkurrensen mellan bankerna är större jämfört med tidigare då några få storbanker kunde sätta villkoren. I slutändan leder den ökade konkurrensen till att bolånekostnaderna pressas ned och att det blir bättre för kunderna, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren.

Att man kan se sin ränta direkt, och att man som kund får tillgång till sina rabatter utan att man behöver bevaka dem, är något som många av Landshypoteks bolånekunder uppskattar.

– För många är det en lättnad att inte behöva förhandla, eftersom det kan känns obekvämt och ovant att pruta. Som kund kan du lita på att alla kunder behandlas lika och att du får alla de rabatter du har rätt till, oberoende av hur bra du är på att förhandla, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren.

Relaterade artiklar

Läs mer

Fem anledningar att välja Landshypotek för ditt bolån

Läs mer
Läs mer Motorled och flerfamiljshusområde från ovan

Hur påverkar inflationen din hushållsekonomi?

Läs mer
Läs mer Röd villa med grönskande trädgård

Allt vanligare att ha flera banker

Läs mer