Gult hus

Att flytta bolånet är enklare än vad många tror

Höjda räntor har lett till att bolånekostnaden ökat kraftigt för många svenskar. Många utnyttjar dock inte möjligheten att sänka sina kostnader genom att flytta lånet.

– Många tror att det är svårt och krångligt att flytta sitt bolån, vilket tyvärr gör att man riskerar att fastna med en högre bolånekostnad än vad man skulle ha fått hos en annan bank, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef på Landshypotek Bank.

Höjda bolåneräntor, samtidigt som mycket annat i samhället har blivit dyrare, har inneburit en hård smäll för många bostadsägare i Sverige. Dessutom går bindningstiden nu ut för många av de svenskar som har bundit sina lån. För de som bundit sina lån före räntehöjningarna startade kan det i värsta fall innebära en fyrdubbling av räntekostnaderna. 

– Trots det är det många som drar sig för att se över sitt bolån. Ofta ser man framför sig hur man kommer att behöva förhandla med banken, och är rädd för att det kommer att vara svårt och obekvämt. Men idag sker mycket digitalt, och hos flera banker är det möjligt att ta reda på vilken ny ränta man kommer att få innan man ansöker, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren.  

Se räntan direkt

Hos en del banker sätts bolåneräntan genom att du som kund behöver diskutera med banken, en så kallad förhandling. Då baseras räntan på kundens situation i kombination med bankens erbjudande. Hos flera banker, däribland Landshypotek Bank, kan du se direkt på hemsidan vilken ränta du kommer att få, utan att behöva förhandla.

– Att flytta bolånet är enkelt. Bankerna är vana vid att flytta bolån mellan sig och du kommer att få hjälp från din nya bank under själva bytet, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren.

Behöver inte vara samma bank

En annan anledning till att en del undviker att flytta sitt bolån till en annan bank är en oro för att det kommer vara krångligt att använda sig av flera banker. En del tror också att olika banktjänster, som bolån, sparkonton och lönekonton, måste samlas på en och samma bank.

– Idag är det vanligt att välja olika banker beroende på vilken bank som bäst matchar de behov man har. Det mesta sker digitalt vilket gör att det är lätt att ha översikt över sin ekonomi även om man använder flera banker. Det finns också fler sätt att kontakta kundservice, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, och fortsätter:

– Det är till exempel enkelt att använda en bank för sitt sparkonto och ett för sitt bolån. Som kund innebär det att man kan få bästa möjliga villkor för de olika banktjänsterna man använder. Man har också en större möjlighet att välja bank utifrån vad som känns bra i hjärtat, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren.

Större skillnad än vad många tror

En fråga som en del ställer sig är om det verkligen är värt att jämföra bolånen mellan olika banker. Men faktum är att skillnaderna mellan bankerna är större än vad många tror, enligt Catharina Åbjörnsson Lindgren.

– Det finns idag över 120 banker i Sverige och de skiljer sig åt mycket när det kommer till allt från vilka räntor de erbjuder, till hur deras ägarsituation ser ut och vad deras ambition med bankverksamheten är. Därför har man en stor fördel som kund om man läser på och jämför med flera olika banker.

Vad skiljer Landshypotek från andra banker?

Vi är inte som andra banker, och det är vi stolta över. Vi ägs av svenska lantbrukare och vår vinst går tillbaka till dem. Tillsammans med kunderna bidrar vi till ett rikare liv i hela landet. Att vara kund hos oss ska kännas bra, både för den egna ekonomin och i hjärtat.

Så gör du för att flytta bolånet till Landshypotek Bank

 • 1.

  Räkna på bolånet med bolånekalkylen

  Med hjälp av bolånekalkylen kan du ta reda på vad månadskostnaden kommer att bli, om du flyttar ditt bolån till Landshypotek Bank.

  Piktogram
 • 2.

  Gör en digital ansökan

  När du har bestämt dig för att du vill flytta ditt bolån gör du en digital ansökan på Landshypotek Banks hemsida. Det tar bara några minuter.

  Piktogram
 • 3.

  Hämta ditt amorteringsunderlag

  Be din nuvarande bolånebank om ett amorteringsunderlag. Du kommer att behöva ladda upp amorteringsunderlaget när du gör din digitala ansökan.

  Piktogram
 • 4.

  Komplettera ansökan

  Efter att du har skickat in din ansökan kommer du att se direkt på skärmen vilka eventuella dokument du kan behöva komplettera med, såsom exempelvis lönebesked, intyg eller andra dokument.

  Piktogram
 • 5.

  Landshypotek Bank kontaktar dig

  Även om ansökan sker digitalt så kommer du alltid att bli kontaktad personligen via mejl och telefon. Detta är för att du ska få svar på eventuella frågor och för att du ska få information om det är något mer du behöver göra för att lånet ska betalas ut.

  Piktogram

Relaterade artiklar

Läs mer Motorled och flerfamiljshusområde från ovan

Hur påverkar inflationen din hushållsekonomi?

Läs mer
Läs mer Kvinna sitter vid datorn

Måste man förhandla sin bolåneränta?

Läs mer
Läs mer

Jämföra bolån är viktigare än någonsin

Läs mer