Erik ser framtiden bland träden

Erik A Eriksson ser tillväxt i skogen. Han vet att det som ska skördas i morgon behöver skötas idag, därför arbetar han i nästa generations skog.

– Jag har varit medlem sedan 1998 men i familjen har vi varit medlemmar sedan 1905. Jag tog över gården från mina föräldrar och nu har den varit i familjen i fyra generationer.

Erik började som mjölkbonde men med åren satsade han allt mer på skogen.

– Västra Värmland är skogsbygd. Skogen har alltid varit en trygghet för oss. Den betyder stabila intäkter och tillväxt. Skogsbruket har inte bara långa traditioner utan också långa tidsramar. Den som är ute efter snabba pengar hittar dem inte i skogen.

– Man blir ödmjuk av att arbeta med något levande som skogen. Den skog jag var med och planterade som barn är den jag gallrar idag. Det vi gör idag påverkar nästa generation.

Vikten av att samarbeta

Erik påpekar vikten av att samarbeta med en bank som förstår skogsnäringens unika förutsättningar. Som kan göra bra värderingar av skogen, se trender och möjligheter för framtiden.

– Jag har alltid upplevt Landshypotek som en trygghet så länge jag har drivit företag. Jag var ung när jag tog över, vilket inte är ovanligt. Landshypotek hjälper till att minska osäkerheten vid generationsskiften. Det låter kanske smått men det är faktiskt en förutsättning för hela branschens fortlevnad.

– Och det är jag med och bidrar till. Som medlem är man ju också en av många ägare i banken. Vi är med och påverkar och dessutom har det gett bra utdelning. Det känns tryggt och stabilt.

Och Erik ser ljust på skogsnäringens framtid.

– Landshypotek Bank vågar satsa och låna ut till skogsbruk. Det är bra! Skogen har en viktig roll att spela i den växande gröna ekonomin. Men det krävs kunskap och investeringar och det finns i samarbetet mellan Landshypotek och skogsnäringen. Då går vi en grönare framtid till mötes.

Läs mer

”Jag vill lämna ifrån mig gården med bättre förutsättningar än när jag började”

Läs mer
Läs mer

Skogsägaren med respekt för naturen

Läs mer
Läs mer

147 miljoner i återbäring till hösten

Läs mer