6 saker att tänka på när du planterar buskar och träd

För att kunna njuta av dina fruktträd och bärbuskar i många år framöver är det viktigt att du tänker på vissa saker när du planerar, för att ge dem en så bra start som möjligt. Vi har de viktigaste tipsen!

När ska man plantera träd och buskar?

Man kan plantera träd och buskar under hela säsongen men det finns fördelar med att plantera på hösten. Både marken och luften är då mer fuktig och växterna lägger dessutom mer kraft på att utveckla sina rötter istället för att knoppa. Men det är viktigt att plantorna hinner sätta sig innan vintern kommer, så i norra Sverige kan det vara bättre att plantera under våren.              

Platsen

Tänk på att plantera buskarna och träden så att de kan växa naturligt utan att vara i vägen. Deras rötter mår inte bra av att stå i vatten så tänk på att inte plantera i sänkor. Trädens rötter brukar bre ut sig lika stort som deras grenar, på äldre träd räknar man med att rötterna täcker en yta dubbelt så stor som trädkronan. Därför är det viktigt att det finns plats för rötterna att växa, så det kan bli ett livskraftigt träd!

Gropen

Gräv en stor grop där du ska plantera trädet eller busken, gropen ska vara minst dubbelt så bred som krukan eller emballaget som plantan kommer i och dubbelt så djup. Det är viktigare att gropen är bred än djup eftersom de flesta rötter breder ut sig. Bäst är om gropen är fyrkantig eller rektangulär.

Lösgör försiktigt rötterna innan du planterar trädet i gropen. Låt eventuell väv eller metallnät sitta kvar men lossa runt stammen.

Jord

Blanda ut den uppgrävda jorden med planteringsjord, hälften uppgrävd jord och hälften planteringsjord. Fyll botten med blandjorden och testa hur trädet eller busken står. Det är bra att sätta växten lite högre än tänkt eftersom jorden kommer att sätta sig. Den ska hellre stå för högt än för lågt och inte under markytan. Fyll i med mer blandjord och platta gärna till så att växten står stadigt. Var dock noga med att inte trycka till för mycket eftersom framför allt träd inte trivs i allt för hårt packad jord. Om du använder planteringsjord behöver du inte använda extra näring den första sommaren.

Vattning

Vattna plantan innan du sätter ner den i gropen, rötterna ska vara genomblöta, och vattna sedan ordentligt. Fortsätt vattna regelbundet under hela första säsongen så att det rotar sig ordentligt, om vädret är torrt kan man behöva vattna med 10-20 liter en gång i veckan.

Stötta träd

Vid behov, till exempel om platsen är extra blåsig, kan man slå ner en eller flera stolpar runt gropen så att du kan binda upp trädstammen, och man kan även sätta upp skydd mot djur och sol. Stödet kan tas bort efter ett till två år.

Läs mer

Odla med barn: Så blir trädgårdslandet roligt för både stora och små

Läs mer
Läs mer

Odlingskalender – året runt med ett trädgårdsland

Läs mer
Läs mer

Kärt fritidshus har många namn

Läs mer