Peter Larsson från Larz-Kristerz: "Jag njuter av lugnet och familjen"

Peter Larsson, Älvdalens älskade ambassadör, är folkkär. Det har han varit ända sedan Larz-Kristerz brakade genom tv-rutan i Dansbandskampen. Bandet, som nu släppt ny musik, turnerar vanligtvis flitigt runt om i landet. Mellan spelningarna njuter Peter av lugnet hemma i Älvdalen. Han trivs med det mer stilla tempot och närheten till de kära – här finns livskvaliteten.

Som turnerande dansbandssångare i Larz-Kristerz gör Peter Larsson ungefär
100 spelningar per år. En vardag som har fått den folkkäre frontfiguren att se sin hemort Älvdalen som Sveriges centrum.

 – Vart vi än ska – till Östersund, Örebro, Västerås eller Oslo – är det alltid lika långt. Det är 30 mil överallt. Många andra band som utgår från södra Sverige, de har oftast mycket längre att åka, säger Peter Larsson.

”I mötet med publiken får vi höra vad musiken betyder för de som lyssnar. Ibland är det så att man häpnar. Det känns stort.”

Larz-Kristerz fick sitt stora genombrott när de 2008 vann SVT:s program Dansbandskampen. De har sedan fortsatt att skapa en egen nisch i dansbandssverige. Men till en början möttes bandet av en hel del skepticism.
Många uppfattade dem som ett skämt. De sa: ”Ni förstör branschen”. Man förstod inte att bandets uttryck i själva verket var en kärleksfull hyllning till 1970-talets dansbandskultur.

Kravallstaket och vakter

Efter genombrottet följde ett par intensiva år. Spelningar med kravallstaket och vakter. Över tvåhundratusen sålda skivor. En hysteri som så småningom övergick i ett mer hanterbart tempo. Julhelgen 2018 visade SVT dokumentärfilmen Ska vi dansa och 2019 medverkade Peter Larsson i TV4:s program Stjärnornas stjärna. Under våren släppte bandet nya albumet Lättare sagt än gjort, där de bland annat samarbetar med Plura och
Kalle Moraeus. Och de har så smått börjat planera för sitt 20-årsjubileum 2021.

Ett rikare liv: träffar Peter Larsson hemma i Kyrkbyn i Älvdalen. Peter är van vid rollen som ambassadör för orten. Här har han och bandet sina rötter. 
  – Till att börja med var alla medlemmar härifrån. Men under åren har vi blandat ut DNA-poolen lite. Nu har vi en medlem från Falun, säger Peter Larsson. Innan Larz-Kristerz genombrott var Älvdalen nog mest känt för Hagström, dragspelsmärket som i slutet av 1950-talet började tillverka elgitarrer och förstärkare.Instrument som idag har kultstatus. När Larz-Kristerz gjorde sin första spelning på Barnens dag i Älvdalen 2001 använde
de bara instrument och utrustning från Hagström. Och de spelade i scenkläder från 1970-talet som de fått låna av andra lokala dansband. Så småningom började bandet sy upp egna spektakulära scenkostymer – ett grepp som blivit deras signum.

Peter Larsson bor tillsammans med sambon Linda och två foxterrierhundar i ett hus från 1957. De har i några rum valt att inreda med möbler och detaljer från 1950- och 60-talen. Även om Peter inte vill sälla sig till bygdens
allra mest vintagetokiga rockabillyentusiaster, så erkänner han ett visst intresse för gamla grejer. På en hylla i musikrummet står hans samling med gamla kameror.

  – Jag gillar designen. De har detaljer som idag skulle anses för dyra att producera.

Lugnt tempo och nära till familjen

I början av karriären fick bandet ofta höra att de måste flytta till Stockholm – det var nödvändigt om man skulle vara en del av musikbranschen, sas det. Men de förstod aldrig varför. De är ju oftast ute och spelar. Behöver de träffa skivbolaget, då går det ju att åka till storstaden för ett möte. Peter har själv aldrig varit borta från Älvdalen någon längre period. Som längst några månader då han veckopendlade till Falun för att ta lastbilskort.

  – Jag trivs väldigt bra. Här finns en livskvalitet. Klart att om jag varit miljonär, då hade jag kanske inte bott här på vintern, säger Peter Larsson.

Han kan vara utan snön, men uppskattar det lugna tempot och närheten till
familj och vänner. I hemmet där Peter växte upp spisade mamma Elvisplattor. Pappa diggade dansband. Själv så sjöng Peter hela tiden, ”överallt och jämt”. På väg till skolan och på rasterna. Som sjuåring brukade han gå in till grannen och sjunga Thore Skogmans Storfiskarvalsen. En rörande tanke när Larz-Kristerz nu, 35 år senare, på nya albumet har spelat in en tidigare outgiven låt av Thore Skogman.

Drabbad av musikens kraft

En dag i sjätte klass fick Peter Larsson och hans klasskamrater en ny lärarvikarie: Kerstin Forslund. Mötet med henne fick stor betydelse för Peter. Det var nu han på allvar drabbades av musikens kraft. Kerstin hade spelat musik professionellt – i mitten av 1970-talet var hon medlem i den populära visgruppen Smalltown Singers. Nu hade Kerstin flyttat tillbaka till Älvdalen och bildat familj. När hon plockade fram gitarren och sjöng var det något som klickade till i Peter.
 
– Jag blev helt trollbunden av hennes glasklara vackra röst. Jag kände direkt att jag ville börja spela gitarr.

Peter blev snart lika besatt av gitarren som av att sjunga. Den följde honom
vart han än gick. Och tillsammans med lika musiknördiga kompisen Stefan Nykvist (medlem i Larz-Kristerz 2001–2014) jagade han skivor med Elvis och Johnny Cash. Så småningom började kompisduon också framträda ihop – Peter sjöng och spelade gitarr och Stefan spelade kontrabas. Ett återkommande gig var PRO-föreningens danser ihop med Älvdalens dragspelsklubb.

  – Inte så där jättesexigt när man är 16 år. Men det var lärorikt och roligt.

Genombrottet fanns runt hörnet

Året innan Larz-Kristerz tv-genombrott slutade Peter i bandet. Han tyckte inte att det kändes utvecklande längre. Att det stora genombrottet väntade runt hörnet hade han ingen aning om.
 
  – De ringde och frågade om jag ville vara med igen, nu när de skulle vara med i tv. Jag tänkte att det är ju ”bara en lördag”. Men det slutade ju med att vi vann. Sedan dess har vi levt på musiken.

Så hur är det idag? Är Larz-Kristerz fortfarande ett band som möter hån och misstänksamhet?
 
– Nej, tvärtom avslutar Peter. Vi accepteras idag av alla våra gamla idoler. Och ibland märker jag att de nog kikat en del på vad vi gör.

 

Reportaget är taget från majnumret 2020 av Landshypotek Banks magasin Ett rikare liv: 

Peter tipsar: Tre retroställen värda en omväg

1. Café Cineast, Kyrkogatan 17 i Sveg
”Helt klart värt ett besök om man gillar film och retroprylar. På nedervåningen är det bara 50-talsgrejer. En trappa upp är det filmtema.”
2. Almas Café, Vattugatan 3 i Borlänge
”Ett jättefint 50-talscafé.”
3. Porfyr- och Hagströmmuseet, Dalgatan 81 i Älvdalen
”Jag måste tipsa om något i Älvdalen! Dragspel och förstärkare, det är sevärt.”

Beställ hem livsstilsmagasinet Ett rikare liv:

Beställ hem ditt eget nummer av magasinet Ett rikare liv: kostnadsfritt. 

Mejla oss dina fullständiga kontaktuppgifter; namn, adress inklusive postadress och skriv Beställning Ett rikare liv:  i mejlets ämnesrubrik. Magasinet kommer i din brevlåda inom ca en vecka.


All behandling av dina personuppgifter sker i enlighet med vid var tid gällande personuppgiftslagstiftning såsom dataskyddsförordningen ((EU) 2016/679) , med tillhörande nationell följdlagstiftning, samt i övrigt tillämplig dataskyddslagstiftning. För ytterligare information om Bankens behandling av personuppgifter, se landshypotek.se/personuppgiftshantering.

Läs mer

Sparka dig i form i vinter

Läs mer
Läs mer

Lär känna Landshypotek Bank

Läs mer
Läs mer

"Jag bor till hundra procent där jag vill bo"

Läs mer