
5 goda tips på hur du tar hand om dina plommon
Har du lyckan att ha ett plommonträd i trädgården? Här kommer våra bästa tips på hur du tar vara på plommonens fulla potential – från syltburkar och plommonkakor till smarta sätt att förvara de solmogna frukterna.
Våra svenska trädgårdar bjuder på en mängd smakskatter. En av dem är plommon, dessa små runda och söta frukter som man kan göra så mycket gott med. Men ibland dignar trädet av solmogna frukter – vad gör man då? Hur tar man bäst tillvara på plommonskörden? Det har vi tagit reda på.
Är plommon nyttigt?
Det är allmänt känt att plommon är bra för magen. Och visst är det så, den lilla sötsyrliga fruktens fibrer är bra för att sätta fart på magen. Så om du är förstoppad kan det alltså vara en god idé att äta plommon. Om du däremot har känslig mage – tänk på att frukten har laxerande effekt.
Det finns många andra fördelar med den lilla stenfrukten. Plommon är rik på antioxidanter, fulla med c-vitamin, järn och har bland annat antiinflammatoriska egenskaper, enligt Livsmedelsverket.
Vad kan man göra med plommon?
När det är dags för plommonsäsong är det många som undrar vad plommon är bra för. Faktum är att plommon kan användas till mycket. Den runda juvelen är inte bara god – det är också en frukt full av näring och har en lång historia som älskad frukt världen över.
Här är våra 5 bästa tips på vad du kan göra med din plommonskörd så att du tar vara på alla frukter.
1. Frys in plommon
Många har plommon i överflöd och hinner inte använda upp dem. Ett tips är då att frysa in lite av frukterna. På det sättet slipper du slänga plommon du inte hinner äta upp på en gång och du förlänger dessutom sommarsmakerna till både vinter och vår.
Du kan faktiskt frysa in hela plommon, med skal och kärnor kvar. När du tar ut dem från frysen låter du dem tina lite, sen tar du bort kärnorna. Vill du göra jobbet i förväg kan du halvera plommonen och ta bort kärnorna innan du fryser in dem.
Ett ytterligare sätt att frysa in frukten är att först koka kompott eller till exempel sylt – och sedan frysa in.
2. Torka plommon
Visste du att du kan torka plommon? Det tar lite tid, men är inte så knepigt. Du börjar med att kärna ur de runda frukterna. Dela dem i kvartar och torka dem i ugnen i max 50 grader under cirka 14 timmar. När de är skrumpna och har en seg konsistens är de klara. Plommonen blir ett bra kvällssnacks eller varför inte ha i yoghurten på morgonen?
3. Använd plommon i mat
Plommon förknippas oftast med efterrätter och andra sötsaker som till exempel sylt och marmelad. Men att använda plommon i mat går också alldeles utmärkt. De sötsyrliga frukterna funkar fint att ugnsbaka och ha som tillbehör. Du kan också göra en smarrig plommonsås eller exempelvis ha dem i en gryta. Här finns det utrymme att vara kreativ.
4. Gör plommonmarmelad, plommonsylt och plommonkaka
Det är så gott så vi måste ta med det. Att använda plommon för att göra plommonsylt, plommonmarmelad eller plommonkaka är ljuvligt gott. Det finns gott om recept att välja bland – både klassiska och nyskapande. Och kom ihåg att du alltid kan kombinera plommonen med smaker du gillar. Ett hett tips är att plommon gifter sig väl med exempelvis mandel, vanilj, ingefära och rosmarin.
5. Gör plommonchutney
Vi är många som gillar plommonmarmelad. Och det är inte så konstigt, den sötsyrliga smaken är som balsam för själen. Men vi vill också tipsa om att koka plommonchutney. Chutney är en kryddig och sötsyrlig smaksättare som passar perfekt till grytor och kötträtter.
Fakta om plommon
Plommon tros ha sitt ursprung i Asien. I Sverige växer frukten främst i de södra delarna av landet. Plommon växer på mindre träd eller stora buskar. Det finns flera olika typer av plommon, frukterna får olika färger och smaker beroende på plommontypen, enligt Världsnaturfonden.
När mognar plommon?
De runda juvelerna brukar mogna under sensommaren och tidiga hösten, oftast i augusti och september. Exakt när plommon är mogna beror på vilken sort det handlar om. Vissa plommon blir mogna redan i juli, medan andra dröjer till slutet av september. Mognadstiden för plommon kan alltså variera en hel del.
Vilka plommon är godast?
Det är svårt att säga vilka plommon som är godast. Det finns många olika typer av frukten och de passar olika bra beroende på vad du vill göra med dem. Några vanliga plommonsorter som odlas i Sverige är exempelvis Opal, Czar, Reine Claude d’Oullins och Victoria.
Varför skriver en bank om plommon?
Landshypotek är inte som andra banker. Vi har fötterna i myllan och ägs av svenska lantbrukare – en näring som gör det möjligt för oss alla att ta del av lokalproducerad mat, välskötta skogar och öppna landskap. Vi erbjuder bolån, lån till lantbruk och sparande för alla.
Flytta ditt bolån – bo kvar!
Du kan spara en hel del på att byta bank och det är enklare än du tror. När du flyttar ditt bolån till oss vet du redan på förhand vilken ränta du får utifrån hur stort ditt lån är i förhållande till bostadens värde.
Bolån