5 goda sätt att ta hand om din äppelskörd

Har du lyckan att kunna njuta av egna äpplen? Det är en härlig lyx som många svenskar med trädgård har. Men om man har många äppelträd kan det vara svårt att använda allt – och vad ska man göra av äpplena om man inte bara vill koka mos? Vi tipsar om 5 sätt att ta tillvara på äppelskörden.

Frys in äppelklyftor till paj

Kanske det mest tidseffektiva sättet att ta hand om sina äpplen är att frysa in till vinterns och vårens pajer. Skala äpplena (om du vill, det är inget måste), klyfta och ta bort kärnhuset. Ett sätt att spara ännu mer tid till pajbakningen är att blanda äpplena med kanel och socker innan man fryser in det, då kan man ha en paj färdig på nolltid! Lägg äppelbitarna i plastpåsar så att en påse räcker till en paj.

Äppelläder

Genom att torka äpplen tar de mindre plats och kan förvaras länge. Det finns många bra sätt att torka äpplen, till exempel genom att skiva och hänga upp på rundstavar och låta torka i ett soligt fönster eller göra äppelchips som man torkar på låg temperatur i ugnen med luckan på glänt.

Ett annat sätt som är vanligt att torka frukt och bär på i många länder i Mellanöstern är att göra fruktläder. Det låter kanske inte så gott, men det smakar så klart allt annat än läder och är ett väldigt gott hemmagjort naturgodis. Koka äpplena med lite vatten (1 dl vatten per kilo äpplen). Vispa till en slät puré med elvisp och bred ut till ett 3 mm tunt lager på ugnsplåtar med bakplåtspapper. Torka i ugnen på 50 grader i minst 8 timmar. Ha luckan lite på glänt och byt plats på plåtarna ibland om det behövs. Klipp i remsor och förvara ihoprullade i burkar.

Inte bara äppelmust

Att pressa äpplena till must är något som många gör, och ett gott sätt att ta hand om stora mängder äpplen. Men det finns fler goda drycker man kan göra än äppelmust. Vad sägs till exempel om kallrörd äppelsaft? För att göra det häller man kokande vatten över äpplen som man skurit i små bitar. Det är viktigt att tvätta äpplena först, men skal och kärnhus kan du låta vara kvar. Det behöves ungefär en liter vatten per kilo äpple. Låt det sedan stå kallt, gärna i kylskåp, i 2-4 dygn för att dra. Därefter ska vätskan silas och socker och citronsaft rörs ner efter smak, ca 500 gr socker och en halv citron brukar vara lagom per kilo äpplen. Rör tills sockret löst sig – och vips så har du en fantastisk svalkande törstsläckare i sommarvärmen.

Glöm inte skalet

Om du skalar äpplen behöver du inte slänga skalen – de kan användas på många sätt! Skalen innehåller många viktiga näringsämnen och antioxidanter. Till exempel kan skalen tokas och användas till att koka äppelte under årets kalla månader. Man kan också göra äppelchips av skalen, äppelchips på skal blir väldigt smakrika.

Hitta på nya recept!

Det bästa tipset om man har mycket äpplen är kanske ändå att tänka nytt och vara kreativ. Äpplen kan ju användas till mycket mer än bara sötsaker. Internet svämmar över med spännande och annorlunda recept på alltifrån äppelris och äppelvåfflor till äppelbiffar och indisk gryta med äpplen. Eller varför inte hitta på helt egna recept?

Varför skriver en bank om äpplen?

Landshypotek är inte som andra banker. Vi har fötterna i myllan och ägs av svenska lantbrukare – en näring som gör det möjligt för oss alla att ta del av lokalproducerad mat, välskötta skogar och öppna landskap. Vi erbjuder lån till hus, lantbruk och sparande för alla.

Relaterade artiklar

Läs mer

Odla med barn: Så blir trädgårdslandet roligt för både stora och små

Läs mer
Läs mer

6 saker att tänka på när du planterar buskar och träd

Läs mer
Läs mer Pallkragar med jord och odlade grönsaker. Spade sticker upp ur jorden

Höstens bästa odlingstips

Läs mer