Pallkragar med jord och odlade grönsaker. Spade sticker upp ur jorden

Höstens bästa odlingstips

Om svensk sommar handlar om jordgubbar, prunkande trädgårdar och gula rapsfält så är hösten mer fallande löv, vissna blommor och mörkare dagar. Men hösten erbjuder faktiskt mycket i odlingsväg för den som vill.

Höstens största problemskapare är bristen på ljus, kombinerat med kyla. Utan tillräckligt med dagsljus så finns inte tillräckligt med växtkraft för att de flesta plantor ska kunna växa. Och kylan i marken sätter totalstopp för växten när temperaturen rör sig ner mot nollgradigt.

Tre tips för att förlänga säsongen

Plantera i krukor

Genom att plantera i krukor kan du chansa på att odla nytt på hösten, utan att behöva se plantan förstöras om vintern kommer plötsligt. Då kan du helt enkelt flytta in krukorna inomhus eller till ett växthus där plantorna kan växa klart.

Välj rätt plantor

Det går att hinna både att odla och skörda under hösten, självklart beroende på var i landet du befinner dig. Ärtskott, rädisor, vintersallat och många kryddor går alla att hinna odla och skörda under hösten, åtminstone i Sveriges södra halva. Vintertåliga plantor som morot, persilja och palsternacka kan odlas under hösten och skördas nästa år, förutsatt att de inte odlas för tätt inpå vintern. Pak choi är en annan populär höst- och vinterplanta som klarar flera minusgrader.

Flytta in eller vinterbona

Det går att förlänga säsongen genom att till exempel sätta tak över odlingarna eller täcka med fiberduk. Genom att kratta in löv mellan purjolökar så kan de klara en mild vinter och även bland annat jordärtskockor kan klara vintern under ett lövtäcke.

Därför ska du odla på hösten

  • Tidig skörd nästa år. Genom att så sent på hösten hinner du med fler skördar nästa år.
  • Fuktig jord. Hösten bjuder oftast på en fuktig jord som i sin tur leder till krispiga bladgrönsaker och rädisor med mild och god smak.
  • Färre skadedjur. Det är för kallt i jorden för de flesta skadedjur, vilket leder till att du behåller större del av skörden.
  • Det är kul! Trädgårdsarbete på hösten består ofta av (enligt de flesta) mindre roliga uppgifter som att kratta löv och rensa ogräs. Chansen att variera dessa måsten med lite odling får du inte missa.

Relaterade artiklar

Läs mer

4 odlingstips för att krydda sommarmaten

Läs mer
Läs mer

Dags att måla om huset?

Läs mer