Sju svenska semesterpärlor att besöka i sommar

Nu närmar sig sommaren och många kan se fram emot en skön semester med tid att slappna av, umgås med familjen och kanske resa till nya platser. Vi passade på att be några av våra kollegor ute i landet om tips på deras bästa lokala resmål och semesterpärlor i närområdet.

Slipp trafikens oväsen på mysig ö i Västergötland

Ellen Wallskog jobbar som kundansvarig på Landshypoteks kontor i Skara. Hon tipsar om att besöka Brommö norr om Mariestad.

– Det är en väldigt mysig liten ö! Biltrafik är inte tillåtet så antingen besöker du ön till fots, tar med en cykel eller hyr en cykel där. Du tar färjan över till Brommö från Brommösund på Torsö. På ön finns många härliga badstränder att välja mellan och naturen påminner om västkusten med berghällar och sanddynor. Färjan kostar endast 50 kr/person tur och retur, och barn åker med gratis.

Blomsterprakt och vidsträckta utsikter på Öland

Roger Eden, kundansvarig på Landshypoteks kontor i Kalmar, tipsar om två mysiga platser att besöka på Öland. Den första är Nunnedalen, som du kan se en bild från i toppen av denna artikel.

– Nunnedalen är en vandringsled som går mellan Resmo och Lilla Vickleby på sydvästra Öland. Jag tror inte alla känner till denna plats med minst sagt lite annorlunda terräng. Vandringsleden är belägen dels på, dels nedanför landborgskanten och har en blandning av lövskog och mäktig blomsterprakt, samt vidsträckta utsikter.

– Jag vill även passa på att tipsa om Gårdby Kafé & Lanthandel på östra Öland. Det är en mycket trevlig atmosfär där!

Njut av vacker natur precis intill Visby

Om du har vägarna förbi Gotland i sommar tipsar vår kollega Gertrud Lytholm om naturreservatet Södra Hällarna i Visby

– Det är ett vackert strövområde ca 2 km från ringmuren med ett rikt fågelliv, vacker natur och det finns till och med ett litet vattenfall. Ta med picknickkorgen eller gå bara en promenad och njut av den fantastiska utsikten. Hällmarken består av flera avsatser och det finns trappor ner till havet. Det finns också flera grillplatser på området där det är det jättefint att sitta och grilla och njuta av solnedgången ner i Östersjön.

– Jag vill också tipsa om Slite på nordöstra Gotland. Slite vaknar till på sommaren precis som många andra orter på Gotland. Många förknippar Slite med den Cementfabriken men det är så mycket mer än den. Det finns en fin sandstrand med brygga och en flotte en bit ut i viken att simma till. Det finns även tennisbanor och padelbana och för den som vill spela golf finns en det en fin golfbana ca 5 km från Slite centrum. Det finns också ett hotell med restaurang, Slite Strand Resort, där man kan bo i glampingtält eller hyra stuga och äta mat i Strandbaren. Runt Slite finns även en del öar, bl.a. Enholmen som är känd från tv.  Elitstyrkans hemligheter spelades in där och det var den plats Loreen valde att visa upp som sin svenska plats i Eurovision Song Contest. På sommaren brukar det gå en båt till Enholmen där man får guidning av Karlsvärds Fästning och även möjlighet att ströva runt på egen hand.

Lotsbackens kvarn i Slite
Lotsbackens kvarn i Slite

Strömmingsmacka i hjärtat av Sörmland

Filip Eriksson i Nyköping tipsar om trädgårdscaféet Vacker vardag som ligger i hjärtat av Sörmland, cirka 15 km norr om Nyköping.

– På vacker vardag kan du avnjuta en matig smörgås och härliga bakverk, njuta av de vackra omgivningarna och avrunda besöket med en tur i den mysiga gårdsbutiken. Ett stalltips är deras smörgås med inlagd stekt strömming – den är himmelskt god.

Champinjonodling i Värmland

Ida Fällgren i Karlstad tipsar om en tur till Liljenäs Gård som ligger strax utanför Karlstad.

– Här bedrivs dels en av Sveriges nordligaste belägna champinjonodling, gårdsbutik med lokala produkter och råvaror, samt ett populärt glasskafé där man får ta del av deras egna kreationer. När man besöker Liljenäs får man även möjlighet att träffa deras får samt låna en käpphäst för en ridtur. Ett mysigt ställe precis utanför stan som passar både små och stora!

Närproducerat mellan Staffanstorp och Svedala.

Om du kommer resa i de södra delarna av landet i sommar kanske du har vägarna förbi Vismarlövs Café & Bagarstuga. Petra Nilsson på Landshypoteks kontor i Lund berättar:

– Vismarlövs Café & Bagarstuga är ett familjeföretag som ligger beläget i skånsk lantlig miljö i byn Vismarlöv, mellan Staffanstorp och Svedala. Där kan man bland annat njuta av god fika med hembakat, och i butiken finns det även möjlighet att köpa egentillverkade och närproducerade produkter med sig hem.

Vandring och glass i Östergötland

Eva Åberg i Linköping tipsar om de vackra omgivningarna i Östergötland, och lägger upp en trevlig utflyktsdag som börjar på Omberg:

– Det finns flera olika vandringsleder att välja på, allt ifrån ett par kilometer till en mil. Slingorna går delvis vid vattnet med en fantastisk utsikt över Vättern och delvis inne i skogen, bland annat i bokskogen som är ett av Ombergs fem naturreservat. Passa på att gå upp på Hjässan, som är bergets högsta punkt och där man vid klar sikt ser 15 kyrkor, radiomasterna i Motala, Visingsö och Karlsborgs fästning. På Hjässan finns gott om plats att äta medtagen matsäck eller fika. På Hjässatorget finns även grillplatser om du vill grilla korv. Missa heller inte utsiktsplatsen Västra Väggar med helt magisk utsikt över Vättern.

– Efter vandringen kan jag rekommendera en glass på 31:ans Glass och Kök i Hästholmen med prisbelönt hemmagjord italiensk glass. Och på vägen hem efter glassen får du heller inte missa ett besök på Narr Chocolate Shop i Ödeshög. Deras egentillverkade chokladdragerade lakritsgodis är to die for.

Utsikt över Vättern från Omberg
Omberg, Östergötland

 

*Information om statlig insättningsgaranti. Kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kontohavare har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i Landshypotek Bank med ett belopp om högst 1 050 000 kronor. Utöver detta belopp kan kontohavare enligt lag under vissa förutsättningar få ersättning för vissa insättningar som hänförs till särskilt angivna händelser, t ex försäljning av privatbostad, med högst 5 miljoner kronor. Riksgälden betalar ut ersättningen inom 7 arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. För mer information se www.insattningsgarantin.se.

Relaterade artiklar

Läs mer

Anna gjorde odlingsintresset till sitt jobb

Läs mer
Läs mer Rött hus med vita knutar

Ta hand om din boning – detta bör du se över varje år

Läs mer
Läs mer

Allt fler hus skadas av klimatförändringar – så kan du skydda dig

Läs mer