En hand håller upp ett frö över jorden

Vintersådd – så grönsaker och blommor på vintern

Genom att vinterså dina frön kan du få en tidigare skörd – och dessutom spara massor av plats inomhus. Det kan kännas konstigt att plantera frön när snön fortfarande ligger tjock på marken, men vintersådd bygger på samma princip som hur vilda växter sprider sig i naturen – fröna gror när de är redo.

Vad innebär det egentligen att vinterså, och vilka växter är enkla att börja med? Ska man vattna? Och passar det verkligen att vinterså överallt? Vi går igenom de vanligaste frågorna om vintersådd!

Vad är vintersådd?

Vintersådd innebär att du sår dina frön på vintern utomhus, från december och framåt ungefär. Alla fröer är förprogrammerade att gro vid rätt förutsättningar och när jorden nått en viss temperatur. Om fröerna sås på vintern ligger de i jorden och förbereder sig tills det är rätt tid att gro.

De stora fördelarna med vintersådd är att det är praktiskt att så när det är paus i allt annat trädgårdsarbete och du behöver inte heller ta hänsyn till platsbegräsning, värmemattor eller ljus till sådderna. Det finns också färre skadeinsekter tidigt på säsongen.

Var kan man vinterså?

Du kan så i små krukor eller direkt i exempelvis en pallkrage. Tänk dock på att skydda sådden mot stora snöfall eller kraftigt regn. Om du har växthus kan du med fördel göra en vintersådd där inne för att sedan skörda på våren, och då göra plats för utplantering av mer värmekrävande växter som tomat och melon.

När ska man plantera sina frön?

Det är viktigt att inte vinterså för tidigt. Vänta tills det är riktigt kallt och jorden har frusit. Om du planterar dina frön för tidigt finns det nämligen risk att de gror direkt och sedan fryser plantan sönder när vintern kommer.

Tre krukor med jord och snö.

Behöver man vattna?

Under vintern när jorden är fryst behöver sådden inte vattnas. Om du odlar utomhus kommer smält snö och regnvatten vattna odlingarna automatiskt. Om du odlar i växthus kan du strö ett lager snö över sådden, så smälter den när det blir varmare. Om du inte har tillgång till snö kan du försiktigt spraya över lite vatten de dagar vädret är mildare.

Vilka grönsaker kan man vinterså?

Grönsaker som passar för vintersådd är spenat, asiatisk kål, morot, palsternacka, rädisa, olika sorters sallat, ruccola, dill, gräslök och salladslök. Det kan skilja sig lite beroende på växtzon du befinner dig i, men spenat är mycket tålig och brukar vara enklast att lyckas med.

Vilka blommor kan man vinterså?

Alla blommor som självsår sig om hösten är värda att prova för vintersådd. Ringblommor, blåklint, rosenskära, luktärtor, jätteverbena och vallmo är exempel på blommor som går att vinterså.

 

Relaterade artiklar

Läs mer

Anna gjorde odlingsintresset till sitt jobb

Läs mer
Läs mer

Så kan du elda säkert i vinter

Läs mer
Läs mer Vitt hus på landsbygden omringat av sädesfält och fruktträd.

4 tips för att göra ditt hem elsäkert

Läs mer