”Den gröna näringen är också en besöksnäring”

Allt fler söker nya naturupplevelser. Ur idén om att erbjuda mark till gästande husbilsbesökare föddes företaget Eremit. Möt Axel Hjelmer, en av lantbrukets drivna entreprenörer som genom besöksnäringen skapat en ny inkomstkälla.

Axel Hjelmer är ekonom med lång erfarenhet från skogsbranschen och själv beskriver sig som skogsnörd. För nio år sedan tog han tillsammans med sin sambo över familjegården, en fastighet om ca 160 hektar utanför Växjö, som i år funnits i släkten i 100 i år. På gården finns förutom familjen också får och ca 100 hektar produktiv skogsmark.

– Skogsbruket är mitt stora intresse och så fort jag har tid över hämtar jag energi och kraft från skogen. Inte minst i föryngringsarbetet eller från en helg med röjsågen. För mig är hållbarhet och långsiktighet givna delar i ett framgångsrikt skogsbruk och i utmaningar, som att virkespriser krasst sjunker och marknadsvärden ökar, kommer drivkraften till nya affärsmodeller som nyttjar fler delar av fastigheten, säger Axel.

Axels entreprenörsanda och kärlek till skogen går inte att ta miste på, och tillsammans med vännerna Larz Teke och Mathias Olsson driver han sedan årsskiftet 2019/2020 företaget Eremit – en digital plattform som ger husbilsägare en unik naturupplevelse och Sveriges markägare möjlighet till nya intäkter – samtidigt.

– Vi såg att viljan att uppleva svensk natur och att göra det med husbil ökade. Samtidigt hörde vi skogsägare som var bekymrade över att det var många som ställde upp husbilar på deras mark och fler och fler kände sig tvingade att bomma igen marken. Där såg vi att vi kunde vara bryggan - som får naturturisterna och markägarna att mötas och ge tillbaka till varandra, beskriver Axel.

– Larz, som själv har en mindre ställplats på sin fastighet hade en plats som var särskilt populär. En plats som var avskild från de andra och ännu närmre naturen. De kallade den för ”eremitplatsen” vilket föll besökarna i smaken. Alla ville boka den platsen och det var ett givet namn för vår idé, berättar Axel.

Fler intäkter och levande landsbygd

Eremit själva beskriver att räkneexemplet 250 kr per natt á 60 gästnätter per år ger markägarna 15 000 kronor i nya intäkter, men också att värdet är större än så.

- Utöver den sociala biten så ger det ju också möjlighet till fler extrainkomster så som att hyra ut roddbåten som annars ligger upp och nervänd större delen av året, att kunna sälja ägg till frukosten eller kanske grönsaker och kött till besökarens grillmiddag. Men ur ett större perspektiv så tror vi också att det stärker markägarnas äganderätt och även landsbygden i stort. Husbilen behöver tankas på den lokala macken, kaffet avnjutas på gårdscafé och den glömda tandkrämen köpas i den lokala matbutiken, säger Axel.

Foton: Eremit

För dig som markägare

Som Eremitvärd upplåter du vägen till en vacker plats för dina gäster. Du som markägare får där med möjlighet att dra nytta av det ökade intresset för naturturism, samtidigt som du får ett bidrag för att sköta om vägen och den unika platsen.

  • Möjlighet till extrainkomst genom outnyttjade delar av fastigheten
  • Förbokade gäster och trygg betallösning
  • Gemenskap och nätverk i näringen

Läs mer om Eremit

För dig som husbilsägare

I Sverige råder allemansrätten och alla har därigenom rätt att vistas i naturen. Allemansrätten gäller dock inte motordrivna fordon, men genom att övernatta på en Eremitplats får du också markägarens lov att använda fastighetens enskilda väg för ditt campingfordon. 

Att tänka på som Eremitbesökare hos en markägare:

  • Ditt fordon behöver ha egen toalett.
  • Du är gäst i både naturen och hos markägaren.
  • Allemansrätten gäller och andra kan därför vistas för egen friluftsaktivitet på platsen.

Hitta en Eremitplats

Läs mer

Tio tips: Så lyckas du som landsbygdsentreprenör

Läs mer
Läs mer Johan Hernefur och Ellen Wallskog, kundansvariga Landshypotek Bank i Skara

Lantbruksföretagarens främsta verktyg – en kalkyl?

Läs mer
Läs mer

Att tänka på, när du ska köpa fritidshus

Läs mer