”Vi såg över helheten och identifierade möjligheterna tillsammans”

- Är det ens möjligt? undrade mannen. Det var vårt första möte och det var inte konstigt att han var fundersam. Hans mor som stod som ägare till den stora skogsfastigheten där han vuxit upp, hade gått bort. Nu satt hennes skogs- och jaktälskande vuxne son här och förklarade att han ville behålla fastigheten medan systrarna helst ville bli utköpta, berättar Bernadette Acs Andrén, kundansvarig på Landshypotek Bank.

Här får vi höra historien om sonen som köpte ut sina syskon.

Det var bara ett problem. Värderingen visade att köpeskillingen skulle landa på hela 14 miljoner – ett gigantiskt lån för en person som varit anställd som snickare med en vanlig lön på en liten byggfirma i hela sitt liv.

Var det enda tänkbara alternativet att sälja skogsfastigheten? Bernadette och sonen bestämde sig för att utforska möjligheterna tillsammans.

Dolda tillgångar i skogen

- En tid senare var det dags att summera de finansiella alternativen. Jag minns det tydligt. Vitsipporna hade precis slagit ut i skogsgläntan och jag hade tagit med mig en termos med kaffe. Vi slog oss ner på varsin stubbe. Du kan köpa ut dina syskon om du vill, sa jag. Vi hjälper dig gärna med lånet och kommer att göra vårt yttersta för att du ska få bästa tänkbara ränta, berättar Bernadette.

- Vad gäller räntan har vi bland annat studerat fastighetens skogsplan. Den visar att räntan helt och hållet betalas av skogen. Först såg mannen förbryllad ut, men i takt med att han insåg att affären faktiskt skulle gå att genomföra utan att behöva använda en krona från lönekontot, växte självförtroendet kunde jag se.

Kontakt som inspirerar

Ett par dagar förflöt innan mannen ringde upp Bernadette.

- Den här gången lät han betydligt mer uppåt. ”Jag har undersökt lite andra alternativ, men jag tycker att ni har skött mitt ärende jättebra, så det blir ni som får bistå mig med lånet. Ni svarade snabbast och lät sedan processen ta den tid som behövdes. Inte bara för att hitta en bra lösning utan för att jag skulle känna mig bekväm med beslutet, berättar Bernadette.

- Vi har fortfarande kontakt och då och då skickar han bilder av hur det går med skogsbruket och för ett halvår sedan hade vi glädjen att få hjälpa till med finansieringen av hans badrumsrenovering i villan, avslutar Bernadette.

Går du i liknande tankebanor? Hör av dig till oss så tar vi ett första möte. Vem vet, du kanske också har oanade tillgångar som döljer sig bland tallar och granar?

Bernadettes historia vilar på riktig kundrelation och riktiga finansieringslösningar. Berättelsen är därmed riktig men har skrivits om för att avidentifiera våra kunder.

Läs mer

"Ett generationsskifte ska inte hetsas fram, då är det någonting fel"

Läs mer
Läs mer

Fler kvinnor är lantbrukare än allmänheten tror

Läs mer
Läs mer

Så finansierar du skogen

Läs mer