Uthyrning av lokaler på fastigheten – vad ska man tänka på?

Har du ett hus eller en ekonomibyggnad på gården som står tom och oanvänd? Då kan uthyrning vara en smart idé.  Att hyra ut lokaler på sin lantbruksfastighet kan vara ett bra sätt att få extra intäkter från gården. Men se till att ha koll på avtal och försäkringar innan du kör igång. Vi hjälper dig på vägen.

Att hyra ut hela eller delar av byggnader på sin gård kan vara en stabil och i många fall långsiktig och jämn intäktsmöjlighet. En lada kan fungera som lagerlokal eller förvaring av husvagnar och avställda bilar under vinterhalvåret. Ett torp eller annat mindre hus i gott skick kan passa för veckouthyrning. Det finns många möjligheter beroende på de förutsättningarna du har.

Hyra ut stall och ridanläggning

Tesi Aschan hyr ut ett stall och en ridanläggning på sin gård utanför Kungsängen, nordväst om Stockholm. När hon och hennes man tog över gården för 10 år sedan var stallet redan uthyrt så det var enkelt för dem att ta över företrädarnas avtal och behålla samma hyresgäst. Sedan dess har de bytt hyresgäst och deras nuvarande har hyrt i fyra år. Innan de bestämde vem de skulle hyra ut till hade de flera intervjuer för att vara säkra på att det skulle bli bra.

– Vi eftersträvar en långsiktig hyresrelation, så vi sökte någon som vi trodde på och som hade ett passande affärskoncept. För oss har det också varit viktigt att hyra ut både ridanläggning och stall till en och samma hyresgäst, berättar hon.

Välj en bank som förstår värdet på din gård

Uthyrning av lokaler ger tid till annat

Det som Tesi lyfter upp som det mest positiva med att hyra ut är att hon och familjen får tid och möjlighet att göra andra saker.

– Uthyrningen förenklar mycket för oss. Det är väldigt smidigt att vi bara har en kund istället för massa olika som vi skulle ha haft om vi hyrde ut stallplatserna separat. Nu har vi tid att jobba mer med skogen, samt våra ordinarie arbeten som vi har också.

Viktigt att vara överens

Stallet som Tesi hyr ut ligger bara cirka 400 meter från familjens bostadshus, vilket gör det än viktigare att hyresgästen är någon som de litar på.

– Eftersom vi kan se stallet och anläggningen från vårt hus skrev vi in i avtalet att framsidan ska hållas prydlig och snygg. Det är ett bra tips att diskutera sådant redan innan man skriver avtal. Då är det lättare att sen kunna påpeka om någon parkerar fel eller om det är stökigt.

Tesi betonar även hur viktigt det är att ha koll på juridiken innan man skriver avtal första gången.

– Det är klokt att tidigt fundera över vad som kan hända om personen du hyr ut till inte sköter sig. Vad gör du om hyresgästen plötsligt slutar betala till exempel? Att ta referenser och göra en kreditkontroll innan är jätteviktigt.

Depositionen som säkerhet

Att ta ut en deposition är också en bra säkerhet. Då kan man ta av de pengarna om hyresgästen inte betalar hyran. Det är även möjligt att använda depositionen för att reparera eventuella skador som hyresgästen kan orsaka på fastigheten. Men detta behöver specificeras redan i avtalet så att det tydligt framgår vad depositionen kan användas till.

Tesi Aschan

Tesi Aschan hyr ut ett stall och en ridanläggning på sin gård utanför Kungsängen.

Kom ihåg försäkringen

Innan man hyr ut behöver man också se till att både ägaren av fastigheten och den som hyr är rätt försäkrade. Om du hyr ut en bostad på gården behöver hyresgästen en egen hemförsäkring. På samma sätt behöver den som hyr ett stall en egen lantbruksförsäkring.

Stefan Magnusson på Dina Försäkringar berättar att ett vanligt misstag många gör är att de tror att det räcker med en försäkring.

– I ägarens försäkring ingår brandförsäkring, inventarier och själva egendomen. I arrendatorns försäkring finns ansvarsförsäkring och försäkring av lös egendom som tillhör verksamheten. Man kan bara försäkra sina egna tillgångar, därför behöver båda parter en egen försäkring, berättar han.

Kontakta försäkringsbolaget innan uthyrning

Stefan berättar också att det är viktigt att meddela sitt försäkringsbolag om sina planer att hyra ut lokaler på sin gård, så man säkerställer att försäkringen gäller även vid uthyrning. Om man hyr ut till en annan verksamhet än lantbruk, exempelvis till en bilmekaniker, kan det bli aktuellt med förhöjd premie.

– Vid uthyrning av en bostad är det också viktigt att se till att hyresgästen har en hemförsäkring. Som uthyrare måste man också meddela sitt försäkringsbolag om detta för att få ett uthyrningstillägg. Tillägget ger bland annat ett skydd om man har oturen att bli bestulen av sin hyresgäst, något som annars inte ingår i försäkringen, avslutar Stefan.

Stefan Magnusson, Dina Försäkringar

Stefan Magnusson, Produktansvarig Lantbruk på Dina Försäkringar

Tesis fem tips till den som funderar på att hyra ut lokaler på sin gård:

1.    Ta hjälp av en jurist när du skriver ditt första hyresavtal!

2.    Glöm inte att ta referenser och gör en kreditkontroll av hyresgästen.

3.    Välj en hyresgäst med en idé och verksamhet som du själv tror på.

4.    Ha tät dialog med hyresgästen och besök byggnaden regelbundet för att se att allt fungerar som det ska.

5.    Ha en genomgång med ditt försäkringsbolag med jämna mellanrum för att kontrollera att du uppfyller alla deras krav och se om det är något mer du kan göra för att höja säkerheten i byggnaden.

Brandskyddsföreningens hemsida kan du ta del av LBK:s rekommendationer med åtgärder för att minska risken för brand inom lantbruk och hästverksamhet

Kom ihåg: det kan krävas bygglov

När en byggnad på gården ska användas till något annat än vad den tidigare använts till (så kallat väsentligen annat ändamål) krävs i regel bygglov. Hos Boverket eller din kommun hittar du mer information om hur dina planer påverkar bygglovsansökan, innan du sätter igång.  

Fler tips på vad du kan hyra ut din tomma fastighet till

Vinterförvaring av husvagnar, husbilar, båtar och bilar

Många turister vill ha någonstans att vinterförvara husvagnen, så de slipper köra fram och tillbaka om de ska återkomma till samma område nästa sommar. Tänk på att det finns speciella regler för förvaring av brandfarliga saker som gasol och batterier. Prata med ditt försäkringsbolag.

Magasineringsplats

Ibland uppstår tillfälliga behov av att magasinera hela bohag, exempelvis mellan två flyttar. Tänk då på att det är viktigt att lokalen har värme och är fri från skadedjur.

Verkstads- eller garageplats

Det finns många hobbymekare och bilentusiaster som bor i lägenhet och saknar någonstans att kunna jobba med bilen. Kanske har du en perfekt plats för just detta?

Stallplats

Har du ett stall som inte används? Det finns gott om hästägare som behöver stallplats.

Brukshundsklubb

En stor öppen lada kan efter lite fixande fungera som inomhusträningslokal för hundägare.

Festlokal

Vem vill inte gifta sig i en gammal loge, på en höskulle eller i en tillfixad lada? Häng upp mysig belysning i taket, köp in stolar och bord för större sällskap och ta fram en hemsida för att marknadsföra dig. Kanske har du en mysig plats på gården där själva vigseln kan äga rum också? Glöm inte att undersöka så att din lokal följer alla brandskyddsregler innan du sätter igång!

Hyr ut ett hus eller en stuga

Har du ett större hus kan du erbjuda uthyrning till permanenta gäster. Se då till att avtalet skrivs på korrekt sätt och att hyresgästen är rätt försäkrad. Har du en mindre stuga kan du hyra ut den en vecka åt gången till sommargäster. Det finns många turister som vill bo på lantgård.

Starta loppis, eller hyr ut lokal till någon som vill göra det

Loppis är poppis - speciellt på landsbygden under sommarhalvåret. Kanske har du grannar i området som också vill tömma förråden och sälja grejer? Starta en loppis och driv den själv eller låt någon annan hyra in sig och driva den.

Gårdscentrum med bostadshus, ekonomibyggnader, garage och flygel.

Välj en bank som kan gårdsfinansiering

Vi har finansierat gårdar och skog i snart 200 år. Ur den erfarenheten förstår vi värdet av din gård. 

  • Individuell räntesättning
  • Ta del av bankens vinst
  • Förmånlig medlemsränta på sparkonto och skogskonton

 

Relaterade artiklar

Läs mer Landsbygd med hus och åkrar, Omne i Ångermanland

Byta bank för gården? Vi guidar

Läs mer
Läs mer Viktor Lindgren och Karin Westman

Många frågor om att bo på mindre gård – så hjälper vårt team dig

Läs mer
Läs mer Karin Westman

Karin Westman: “Vi är banken som ser landet”

Läs mer