Grön skog i solljus

”För att låna ut till skogsägare måste man förstå skog”

Intresset för att äga skog är mycket stort – men samtidigt är skogsbruk något som på många sätt skiljer sig från andra verksamheter. Behöver man finansiering är det klokt att vända sig till en bank som förstår skogsnäringens unika förutsättningar.
– Vi är den enda banken i Sverige som tänker på jord och skog varje dag. Våra anställda förstår vad ett skogsbruk är, att en livscykel kan vara över 100 år och att kassaflödet under tiden är ojämnt. Därför kan vi föra en annan dialog som ger kunderna bättre finansiella förutsättningar, säger Per Lindblad, vd på Landshypotek Bank.

Hundratusentals svenskar äger skog – och man gör det av olika skäl. Medan vissa driver ett aktivt skogsbruk med sikte på maximal ekonomisk utdelning är andra passiva ägare som kanske har sin skog för rekreation, jakt eller fiske. Ytterligare några har det som en trygg investering som står på tillväxt för nästa generation. Det gör att skogsägande – och finansieringen av skogsmark – måste anpassas till ägarens mål och förutsättningar.

Skog finns i bankens DNA

Landshypotek bildades för snart 200 år sedan för att finansiera svenska jord- och skogsbrukares verksamheter. Banken är medlemsägd, där kunderna inom jord och skog utgör ägarna. Med hänsyn till livscykeln för skogen och inte minst kundernas perspektiv är banken långsiktig i sin vision.

Många på Landshypotek är själva skogsägare, har en utbildning inom ett område som berör skogen, eller är födda och uppväxta på gård.
– Medan personalen på andra banker ofta kan lite om mycket, möter våra skogskunder specialister på skog och lantbruk. Det här med skog finns i vårt DNA, säger Per Lindblad, som själv är skogsägare.

Ett exempel på skogsnäringens unika förutsättningar är skattelagstiftningen, som ofta berör två associationsrättsliga företagsformer. Dels en för själva gården, dels en för verksamheten med maskiner och djur.
– På Landshypotek förstår vi saker som räntefördelning, skogskonton och skillnaden mellan de olika beskattningssystemen som följer av den juridiska formen, vilket ofta är enskild firma. Vi förstår vilket som är det bästa finansiella upplägget för varje kund, som då rör sig mellan två olika associationsformer och därmed skattesystem, säger Per.

Med gemensamt intresse för skogen

Det genuina intresset för skogen delas med kunderna. Strax utanför Örnsköldsvik bor Emma Zeigler. Hon är utbildad jägmästare och äger två fastigheter med totalt runt 40 hektar skogsmark. På gården driver hon
också hästuppfödning.
– Jag har andats skog sedan barnsben, och är uppvuxen på ett lantbruk med skog. För tolv år sedan köpte jag min gård som jag och mina barn bor på, och några år senare en renodlad skogsfastighet, säger Emma.

Det Emma uppskattar mest är bankens fulla fokus på skogen.
– För mig kändes det naturlig att ha lånet för mina skogsfastigheter här, dels för bankens historia som jord- och skogsbrukarnas bank, dels för att det finns så mycket samlad kunskap om skogen hos personalen. Som
kund är man också delägare av banken, vilket jag gillar, säger hon.

I dag är Emma också engagerad i Landshypotek som förtroendevald i Västernorrland och Jämtland. Där är en av hennes uppgifter att hjälpa banken med värderingar av skogsfastigheter.
– För mig är det otroligt viktigt att jobba för medlemmarna på det här viset. Då kan vi göra det bästa möjliga för medlemmarna, för banken och självklart också för skogen, avslutar hon.

Med engagemang för skogen

Per Lindblad

Per Lindblad

vd, Landshypotek Bank
Porträtt av Emma Zeigler

Emma Zeigler

Förtroendevald i region Mitt

Relaterade artiklar

Läs mer Bilväg genom skog

Skogsbilvägar, en framtida investering!

Läs mer
Läs mer Man går i skogen

Tips för dig som går i skogsköpartankar - innan du slår till!

Läs mer
Läs mer Landsbygd med hus och åkrar, Omne i Ångermanland

Byta bank för gården? Vi guidar

Läs mer