Svenska råvaror i säsong under hösten

Att äta efter säsong är inte bara smart. Det är också ekonomiskt och bra för miljön. Dessutom smakar frukt och grönt som allra bäst när de är färska. Saftiga äpplen, gul lök, jordärtskocka, kålrot, palsternacka, rotselleri, pumpor och grönkål är några av alla de svenska råvaror som du framförallt kan njuta av nu under hösten.

Rotfrukter är billiga och smakrika

Rotfrukter har fått en renässans och spelar numera huvudrollen i allt fler rätter. Med sin lite jordiga sötma är de en prisvärd och mättande räddare under hösten och vintern. De blandas med fördel i mustiga soppor och grytor, eller läggs i en långpanna och rostas i ugnen.

Jordärtskockor är en riktig delikatess. Ibland kan det vara lite knepigt att få av skalen, men om du använder en liten kniv går det lättare. Koka dem sen i lättsaltat vatten och klicka därefter på smör, eller tillaga en mild och gräddig jordärtskockssoppa på dem.

Kålroten kallas ibland för nordens apelsin eftersom det är en av de rotfrukter som innehåller mest C-vitamin. Små kålrötter har mildare smak än de stora. Rotmos är en klassiker, men rötterna kan också rårivas och blandas i en sallad eller användas i grytor eller soppor.

Grönkål, som också benämns som prydnadskål, bladkål eller kruskål, är också rik på C-vitamin. Med grönkålen får du även A-vitamin och lutein. Ett tips är att göra chips av dem. Repa då bladen från den tjocka bladnerven, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olivoljan. Efter cirka 20 minuter är de klara.

Palsternackan tillhör samma släkte som morot och persiljerot och kommer ursprungligen från områdena runt medelhavet. De odlades redan under antiken och man tror att den kom till Sverige någon gång under medeltiden. Även palsternackor är goda att blanda i grytor och soppor och passar utmärkt att rosta i ugnen tillsammans med andra rotfrukter.

Pumpa mer än ljuslykta

Pumpan kommer ursprungligen från Sydamerika. Pumpor odlas allt mer i Sverige i takt med att Halloween-firandet har ökat i popularitet. Pumpa är en frukt, inte en grönsak, som är alldeles för nyttig och god för att bara karvas till en lykta och sedan kastas bort. Pumpor finns i en mängd olika storlekar, från små prydnadspumpor på ett par hekto till jättepumpor på hundratals kilo. Butternut och Muscat de Provence hör till de vanligaste pumpasorterna.

Lök från Sverige tog förr i tiden slut i butikerna någon gång i februari, mars. Men de senaste åren har utvecklingen gått snabbt. Tack vare bättre teknik för odling och lagring kan man idag handla svensk lök året om.

Äpplen är rika på en rad viktiga näringsämnen, däribland antioxidanter, mineraler och fibrer. Njut dem som de är, i en paj eller varför inte göra mos av dem.

Smakrik höst!

85 procent väljer helst svenskproducerat

85 procent av svenskarna försöker oftast eller endast handla svenskproducerad mat. De flesta gör det framförallt för att gynna svenskt lantbruk eller trakten, bygden och de lokala producenterna. Det visar en undersökning som vi på Landshypotek har gjort. 

Läs mer om undersökningen

Relaterade artiklar

Läs mer

Kål - en mångsidig råvara

Läs mer
Läs mer Händer som planterar i jord

Höstsådd – det här kan du så i oktober

Läs mer
Läs mer

5 goda sätt att ta hand om din äppelskörd

Läs mer