Signering och identifiering med BankID

En e-legitimation är en elektronisk ID-handling som du kan använda för att på ett säkert sätt identifiera dig på internet, på motsvarande sätt som du använder ett körkort eller vanligt ID-kort för att identifiera dig. All identifiering och signering på Landshypoteks Internettjänst genomförs med hjälp av e-legitimationen BankID och Mobilt BankID.

BankID och Mobilt BankID används vid inloggning på Landshypoteks Internettjänst. Ett BankID kan även användas för att elektroniskt skriva under dokument via internet och är juridiskt bindande. En underskrift med BankID e-legitimation är likställd med en fysisk underskrift av ett traditionellt avtal. Med andra ord är avtal och handlingar underskrivna med BankID e-legitimation precis lika juridiskt hållbara som traditionella avtal.

Att använda BankID gör det enklare för dig att utföra olika internettjänster hos många olika myndigheter, kommuner och företag.

Utgivare av BankID

Landshypotek Bank är inte utgivare av BankID men du kan använda BankID på fil och BankID på kort för att logga in och signera hos oss. För att skaffa BankID kan du istället kontakta din transaktionsbank. Här hittar du de banker som ger ut BankID:

Utgivare av BankID på fil/kort

Om du får problem med att logga in kan du behöva installera den senaste versionen av BankID säkerhetsprogram. Du installerar den på BankID:s installationssida. Du kan även behöva godkänna användningen av BankID i din webbläsare. Behöver du hjälp med detta kan du läsa mer på BankID:s supportsidor.

Logga in från mobil eller surfplatta

Loggar du in eller signerar på en mobil enhet kan du använda signeringsmetoden Mobilt BankID. För att kunna använda Mobilt BankID behöver du installera BankID säkerhetsapp på din mobila enhet och skaffa ett Mobilt BankID. Om applikationen inte startar automatiskt väljer du "Starta BankID-programmet".

Landshypotek är inte utgivare av Mobilt BankID men du kan använda det för att logga in och signera hos oss. Du kan istället skaffa mobilt bankID hos någon av utfärdarna nedan.

Utgivare av Mobilt BankID

Windows XP och MacOS 10.6

BankID har tagit bort stödet för Windows XP och Mac OS 10.6 och andra äldre operativssystem och webbläsare. Exempelvis finns inget stöd för Internet Explorer 6 eller 7. Anväder du Windows XP eller MacOS 10.6 behöver du uppgradera din dator alternativt använda Mobilt BankID. BankID:s systemkrav hittar du på deras supportsidor.

Nyttiga länkar

Vill du veta mer, eller behöver felsöka eller testa ditt BankID? Här hittar du några nyttiga länkar.