Vy över rapsfält och blå himmel

Landshypoteks årsredovisningar visar på trygghet i en osäker tid

Idag, onsdag 13 mars, publicerar Landshypotek Bank och Landshypotek Ekonomisk Förening sina årsredovisningar för 2023. De beskriver ett händelserikt och exceptionellt år som har präglats av ekonomisk osäkerhet. Med tidigare års strategiska arbete för tillväxt och kraftigt ökade utlånings- och inlåningsvolymer och antal kunder står banken trygg även i denna tid. Det har stärkt Landshypotek och varit avgörande för det banken har fokuserat på den senaste tiden: att skapa trygghet för kunderna och fortsatt utveckling.

2023 var ett oroligt år i omvärlden, både vad gäller geopolitik och världsekonomi. Många hushåll och företag här hemma i Sverige har också känt av det osäkra ekonomiska läget – en osäkerhet som gjort att man avvaktat med större investeringar och i stället fokuserat på att få vardag och den löpande ekonomin att gå ihop. Årets växtodlingssäsong blev dessutom utmanande för många lantbrukare, med inledande torka och därefter massiva regnmängder, särskilt i syd- och mellansverige.

Landshypotek har under året fortsatt att vara nära kunderna och utveckla sin verksamhet för att på bästa sätt kunna möta kunderna i den verklighet som de möter i sin vardag. Det har bidragit till att Landshypotek under året har stärkt sin position på marknaden för finansiering av jord och skog, fortsatt vara det trygga valet för medvetna bolånekunder samt fortsatt utmana på sparamarknaden.

  – 2023 har varit ett exceptionellt år i världen och i världsekonomin, vilket givetvis har påverkat Landshypotek. Med vår utveckling på marknaden de senaste åren har vi dock visat oss stå starka i denna osäkra tid. Vi har fortsatt vår tillväxt i inlåningsvolym och stärkt vår ställning som den ledande banken i utlåningen till lantbruksfastigheter, säger Per Lindblad, vd för Landshypotek Bank.

Landshypotek är också trygg med dess kunder i en makroekonomisk osäker tid. Lantbrukskunderna är dels många, dels äger de lantbruksfastigheter som över tid visat sig ha stabila värden, med fint drivna företag och varierande verksamheter som skapar kassaflöden även i en utmanande tid. Bankens bolånekunder har låg belåningsgrad och god hushållsekonomi. Satsningen på ett starkt sparerbjudande har gett fantastisk respons. På drygt ett år fördubblades inlåningsvolymen till att vid årsskiftet överstiga 29 miljarder kronor. Inlåningstillväxten har hjälpt bankens utveckling med fler kunder och till ett bättre finansiellt resultat.

Utöver sammanställning och beskrivning av bankens finansiella utveckling och resultat innehåller Årsredovisningen från Landshypotek Bank även en hållbarhets- och bolagsstyrningsrapport. Därtill presenteras bankens Pelare 3-rapport. Årsredovisningen bjuder också på omvärldsspaningar inom jord och skog samt de finansiella marknaderna.

Det goda resultatet i banken möjliggör en fin utdelning till bankens ägare – dvs. jord- och skogskunderna som äger banken via den ekonomiska föreningen. Föreningsstyrelsen har föreslagit en utdelning på 244 miljoner kronor, vilket motsvarar 12 procent på varje medlemsinsats. Det har varit ett unikt år och nu föreslås en unikt stor utdelning som kommer att beslutas om på föreningsstämman den 7 maj. I föreningens årsredovisning kan du också läsa om hur föreningen under det gångna året fortsatt arbetet för att stärka Landshypoteks roll för svenskt jord- och skogsbruk och öka värdet av att vara medlem och ägare av Landshypotek Bank.

Annat som vi jobbat med under året och som går att ta del av i rapporterna

Fortsatt vara den ledande banken för Sveriges jord- och skogsbrukare

  • Varit ännu närmare våra lantbruksföretagande kunder. För i en turbulent tid behövs dialog för att diskutera företagets ekonomi och ekonomiska vägval.
  • Lyft fram lantbrukets viktiga roll för livsmedelsförsörjningen och den gröna omställningen. Genom Lantbrukspanelen presenteras en temperaturmätare på hur 100-talet större produktionslantbrukare ser på året som gått och sin roll.
  • Mött det stora intresset för investeringar i förnybar energi genom att bland annat arrangera solcellsträffar runt om i landet.
  • Bevakat och informerat om vad som händer inom skogspolitiken. Under året har EU antagit ett flertal regelverk som kommer att medföra konsekvenser för hur skogen i Sverige får brukas. Landshypotek är väl insatta i regelverken och drivande i att klargöra hur de kommer att påverka det svenska skogsbruket och privata skogsägare.
  • Startat upp ett nätverk för kvinnor inom de gröna näringarna tillsammans med LRF Ungdomen.

Fortsatt att utmana på bolånemarknaden

  • Landshypotek har varit bland de första med att sänka de längre bolåneräntorna efter att upplåningskostnaderna fallit tillbaka något under slutet av året.
  • Vi har också kortat tiden från när bolånet är beviljat till att det är utbetalt, från veckor till minuter, genom att samtliga lånehandlingar nu kan signeras digitalt.

Tryggt sparande för alla

  • Sparräntorna höjts 7 gånger.
  • 10 000-tals nya kunder, som efterfrågar ett tryggt lättillgängligt sparande välkomnats till oss.

Hållbarhet

  • I april refinansierades Landshypotek Banks gröna obligation, med en emitterad volym på 6 mdkr. Intresset från marknaden var liksom 2018 mycket stort och visar att svenska skogsägare attraherar investerare. Den årliga klimatnyttan för obligationen motsvarar cirka 260 ton koldioxid per investerad miljon.
  • Arbetet med EU:s nya hållbarhetsredovisningskrav är påbörjat (CSRD).