Årets landsbygdsföretagare, med hundar

Med passion och vilja som drivkraft: Hon är årets Årets landsbygdsföretagare i region Mitt

Med drömmen som ledstjärna och genom att kombinera sin passion med viljan att kunna bo och verka på gården. Det har varit Ewa Lögdbergs väg till en livskraftig verksamhet. I veckan fick hon utmärkelsen Årets landsbygdsföretagare i region Mitt.

När Ewa köpte gården i Tulleråsen av sin morbror kände hon en stark vilja av att kunna bo och verka på gården. Ewa började omgående och målinriktat bygga om och utveckla sitt företagande utifrån sitt stora intresse för hundar. Idag driver hon Hunddalen med som bland annat omfattar hundpensionat och hunddagis. Som bisyssla på gården utför hon även analyser på mjölkprover. Skogen är en trygg ekonomisk bas i verksamheten.

– Jag uppskattar verkligen att jag fått ta emot det här priset, att få uppskattning för att ha vågat satsa på min dröm. Det värmer gott som kvinnlig företagare att bli sedd och att även visa att vi kan göra framsteg i våra drömmar, säger Ewa Lögdberg.

Den största drivkraften när Ewa Lögdberg startade företaget har nog varit viljan och önskan att kunna bo och verka på gården. Till det kommer också insikten om vad som krävs för att vara företagare, att det är något man är dygnet runt samt att det gäller att vara uthållig.

I sin motivering skriver regionstyrelsen för Landshypotek Ekonomisk Förening:

”Årets pristagare är en ung företagare som genom stort engagemang, nytänkande och idérikedom skapat ett livskraftigt och utvecklingsbart företag på sin jord- och skogsfastighet, utanför det traditionella verksamheterna.”

– Det är intressant och inspirerande att se en ung företagare som satsar på landsbygden och där man utnyttjat befintliga byggnader och anpassat dem till en ny verksamhet, säger Märet Rusk-Feitkenhauer, ledamot i regionstyrelsen.

– Ewas företagande har så klart betydelse för bygden, utöver att det skapar sysselsättning för 1,5 tjänst, så ger det liv och rörelse och så kan det visa och inspirera andra boende på landsbygderna att man kan verka vart man vill, tillägger Märet.

Prisutdelningen ägde rum på Gamla Teatern i Östersund. Utöver äran består priset av diplom, blommor och presentkort på lokal restaurang i Östersund.

Mer om pristagaren

Ewa Lögdberg driver Hunddalen med hundpensionat, hunddagis och hundfrisering i Tulleråsen. Den renoverade mjölkladugården har idag har plats för 20 hundar, en hundsalong och utanför ett stort hundrasthägn. Hundarna kommer huvudsakligen från Jämtland och omfattar även jakthundar. Funderingar på nya utvecklingsmöjligheter/verksamhetsinriktningar finns men kanske främst på att få en jämn beläggning året om.

Fastigheten består av 120 hektar skog och 9 hektar utarrenderad åker.

Mer om priset Årets Landsbygdsföretagare i region Mitt

Utmärkelsen Årets Landsbygdsföretagare syftar till att stimulera och uppmärksamma entreprenörskap och företagande inom de gröna näringarna. Priset är instiftat av Landshypotek Ekonomisk Förening Region Mitt och Landshypotek Bank. Utöver äran består priset av ett diplom och presentkort på en lokal restaurant med lokala råvaror. Geografiskt omfattar Landshypoteks region Mitt Jämtlands och Västernorrlands län.

Tidigare mottagare av Årets landsbygdsföretagare i region Mitt:

2023: Potatisodlare i fjärde generationen är Årets landsbygdsföretagare i region Mitt

2022: ForsWards Hund & Jakt i Getåsen är Årets landsbygdsföretagare i region Mitt