Anna Fors Ward och Johan Ward Årets landsbygdsföretagare i region Mitt i mars 2022.

ForsWards Hund & Jakt i Getåsen är Årets landsbygdsföretagare i regionen

Idag gratulerades Anna Fors Ward och Johan Ward till utmärkelsen Årets landsbygdsföretagare i region Mitt. De får utmämningen för sitt framgångsrika familjeföretag ForsWards Hund & Jakt som i samklang med naturen attraherar besökare från hela Sverige. 

Med utmärkelsen ”Årets landsbygdsföretagare” vill Landshypotek stimulera och uppmärksamma framgångsrikt entreprenörskap och företagande inom de gröna näringarna runt om i landet.

I juryns motivering till utnämningen Årets landsbygdsföretagare i Mitt lyfter de fram att Anna och Johan är engagerade landsbygdsföretagare som vidareutvecklat ett traditionellt familjeskogsbruk till att numera även omfatta en mycket efterfrågad verksamhet inom jakt, utbildning, event och konferens. 

Prisutdelningen ägde rum under tisdagen på gården Getåsen i Hallen vid Storsjön där de glada vinnarna fick ta emot diplom av representanter från regionstyrelsen för Landshypotek Ekonomisk Förening Mitt, som omfattar Jämtland och Västernorrland, och Landshypoteks Banks Östersundskontor. 

  – Det känns fantastiskt roligt och ärofullt att få den här utmärkelsen. Det finns ju så många duktiga landsbygdsföretagare och det är roligt att vi uppmärksammas, säger Anna Fors Ward, som tillsammans med sin make Johan Ward utsetts till Årets landsbygdsföretagare i region Mitt, 

Paret har förmånen att få arbeta med sina intressen och företagets inriktning ligger helt rätt i tiden utifrån det stora och ökande friluftsintresset. Här erbjuds jägarexamen, skytteinstruktioner, hundägarutbildningar, eftersök på klövvilt och fågel, apportering samt utbildningsjakter. De tar också emot företag, skolor eller kompisgäng för teambuilding och konferens. 

  – Vi märker verkligen av ett stort ökat intresse från allt fler för jakt och natur. Under pandemin registrerades ett stort antal nya hundar hos Svenska Kennelklubben och det har vi också känt av. Intresset för hundägarutbildningar och att vistas utomhus i skog och mark har gynnat oss, liksom att många tycker att det är roligt att uppleva och lära sig något nytt.

Även om de tar vara på digitaliseringens möjligheter och arrangerar webbinarier konstaterar Anna att det inte blir riktigt samma sak online:

  – Här finns nåt speciellt som bäst upplevs på plats. När folk kommer hit och ser vidderna, andas luften och tar in lugnet åker axlarna ned och humöret upp.

När Anna och Johan startade verksamheten 2008 kom de flesta besökarna från bygderna kring Östersund och Storsjön. Idag är deras gäster från hela Sverige. När vi pratar med Anna i mobilen, efter nyss avslutad ripjakt på fjället, är det med ett sällskap från Dalarna, Gävleborg och Norrbotten.

Mer om Årets landsbygdsföretagare i Mitt

Både Anna och Johan har erfarenhet av jakt och hundar sedan barnsben. Redan innan de två startade företaget tillsammans jobbade Anna med hundutbildningar och som lärare på ett naturbruksgymnasium. När de fick möjlighet att köpa Johans föräldragård i Getåsen, som ligger på andra sidan Storsjön från Östersund, blev det startskottet för deras gemensamma verksamhet ForsWards Hund & Jakt.  Företaget står också på en stabil grund med närmare 1 300 hektar skog och drygt 30 hektar åker. Idag är även deras döttrar med svärsöner aktiva i verksamheten.

Läs mer om verksamheten på forswards.se

 

Om utnämningen Årets landsbygdsföretagare

Utmärkelsen Årets landsbygdsföretagare vill stimulera och uppmärksamma entreprenörskap och företagande inom de gröna näringarna regionalt. Priset är instiftat av Landshypotek Ekonomisk Förenings repektive regionstyrelser i samarbete med Landshypotek Bank. 

I november 2021 gratulerades bröderna Tomas och Peter och pappa Bengt-Åke Johansson till utmärkelsen Årets landsbygdsföretagare i region Östgöta för sitt framgångsrika arbete med att vidareutveckla Eneberga Gård till ett genuint och välfungerande familjeföretag med inriktning på mjölk- och köttproduktion samt växtodling. 

I oktober 2021 utnämndes Henrik Wejdmark och Erik Gustavsson till Årets landsbygdsföretagare i Wermland för sin goda företagsanda och  framgångsrika samarbete kring odling och maskin.

I oktober 2021 prisades också Olof Ahlby och Annsofie Järlö som Årets landsbygdsföretagare på Gotland för att ha byggt upp ett fint lantbruksföretag och visat ett stort engagemang för att utveckla gotländskt lantbruk.

I september 2021 delades utmärkelsen Årets landsbygdsföretagare i Skåne ut till Louise Blissing och Fredrik Pettersson för sin diversifierade och välbesökta verksamhet på Filkesboda Gård utanför Kristianstad.

I juni 2021 delades utmärkelsen Årets landbygdsföretagare i Väst ut till Sara Wallemyr och Anders Nilsson på Skattegården i Mularp utanför Falköping. De har utvecklat sitt företag med flera olika grenar. Idag består verksamheten av skog, växtodling, nötköttsproduktion, jordgubbar för självplock och entreprenad för spridning av aska i skogen.