Landshypotek firar 10 år som bank

Landshypotek bildades redan 1836 för att leverera trygg finansiering till goda villkor inom jord- och skogsbruket. Men det var först 2013 som vi blev bank – och öppnade då samtidigt för fler kunder. Sedan dess har utvecklingen gått starkt framåt.

4 april 2013 gick Landshypotek från att vara kreditinstitut till att bli en bank. Tidigare var våra kunder endast jord- och skogsbrukare som lånade till lantbruksfastigheter. Men banktillståndet gjorde det nu även möjligt för oss att erbjuda spartjänster  för privatpersoner. Ett år senare, 2014, lanserade vi en ny grafisk profil och logga med nya namnet Landshypotek Bank.

Sedan dess har antalet kunder som kommit till oss ökat markant. Vi har utvecklat fler kontaktvägar och jobbat mycket med digitalisering. Sedan 2017 erbjuder vi även bolån och har välkomnat många husägare till oss.

Ägs av våra kunder

Samtidigt har vi fortsatt vara ledande bank inom jord och skog. Även om vi öppnat för fler så finns jord- och skogsbruket fortfarande i vårt DNA, och så kommer det att fortsätta vara. Vi är nämligen en bank som inte liknar någon annan. Det finns inga aktieägare som tar del av vår vinst. Vi ägs av våra 35 500 jord- och skogsbrukskunder och vår vinst går tillbaka till dem. Och det är något som vi vet att även våra spar- och bolånekunder uppskattar att vara en del av.

Sett till utlåningsvolymen är Landshypotek en av de tio största bankerna i Sverige och klassas som systemviktig utifrån den stora betydelsen för jord- och skogsbrukets finansiering.

Här nedan är en kort sammanfattning av vad som hänt i Landshypotek under de senaste tio åren.

2012
Landshypotek får banktillstånd. Med utlåning och inlåning fungerar vi inte längre enbart som ett kreditinstitut, utan även som en bank. 

2013
Den 4 april 2013 blir Landshypotek formellt bank. Med fler kundkontakter och nya sparkontotjänster öppnar vi ett kundservicecenter i Linköping. Nu presenteras också egna skogskonton, en kontospartjänst för skogsägare.

2014
Det nya varumärket, med ny grafisk profil och ordmärket Landshypotek Bank, lanseras. Hela hemsidan görs om inför lanseringen och vi går i täten på marknaden genom att öppna ett digitalt ansökningsflöde för sparare.

2015
Det enkla kontosparandet får stort intresse. I december passerar vi milstolpen 10 miljarder i sparpengar från hushållen.

2016
Landshypotek fortsätter att växa, och involverar även medarbetarna i utvecklingsarbetet. Under året tas medarbetarprinciperna Kunddriv, Handlingskraft, Glädje och Tillsammans fram av medarbetarna själva.

2017
Landshypotek öppnar för bolån till villaägare. En ny digital ansökan lanseras för att enkelt kunna ansöka om bolån direkt på webben.

2018
Landshypotek Bank är först i världen att emittera en säkerställd obligation i svenska kronor som uteslutande grundar sig på de svenska skogarna och det hållbara skogsbruk som kunderna står för.

2019
Digitaliseringen fortsätter med marknadens första digitala låneansökan för jord- och skogsbrukare. Ett försäkringssamarbete med Dina Försäkringar inleds.

2020
Vi lanserar en ny webbplats som är uppbyggd för att bättre möta kundernas behov digitalt. Även internetbanken utvecklas, bland annat med möjligheten att villkorsändra sina lån.

2021
Landshypotek inleder ett bolånesamarbete med Avanza vilket resulterar i att många nya kunder hittar till oss. Tillsammans med SBAB och Skandia tar vi fram en uppförandekod för bolåneförmedlare. Under året presenteras även en uppförandekod för leverantörer.

2022
Vi passerar milstolpen 100 miljarder i total utlåningsvolym. Året slutar med en utlåningsvolym på 27 miljarder i bolån och 78,5 miljarder i jord- och skogsutlåning. Upp mot 14 000 nya kunder öppnar sparkonton hos Landshypotek. Sparandet växer med 8 miljarder kronor.

Mot 2026
Landshypotek har satt upp strategiska ambitioner med en tillväxt som tar sikte mot 2026. Utvecklingen för att kunna möta fler kunder, med kärnan som bottenlånebank för lån till jord- och skogsfastigheter och villor, ligger fast.

Relaterade artiklar

Läs mer

Fem anledningar att välja Landshypotek för ditt bolån

Läs mer
Läs mer Mathilda Augustsson framför datorn på kontoret

Insättningsgarantin viktig för bankkunders trygghet

Läs mer
Läs mer Man och kvinna som pratar vid en dator i hemmet

Då är det läge att välja sparkontot istället för börsen

Läs mer