Äntligen fruktskördetider! Eller?

Har du också lyxen att ha en trädgård full av fruktträd som dignar av mogen frukt? Eller är det snarare ett ok och det dåliga samvetet som gör sig påmint varje gång du går ut i trädgården? Låt oss tillsammans inspireras och minska svinnet i landets trädgårdar i stundande skördetider. Ta del av några konkreta tips på vad du kan göra med din fruktskörd.

Koka äppelmos

Att koka äppelmos är ett smidigt och platseffektivt sätt att ta till vara på större mängder äpplen. Det färdiga moset fryser du enkelt in i stapelbara burkar som du under hela året kan njuta av till gröten eller filen på morgonen. Blir det många burkar är det ofta en uppskattad gå-bort-present. Så samla på dig några glasburkar så är du redo för höstens middagsbjudningar. 

Gör din egen must

Har du rikliga mängder med äpplen är must ett bra val. Har du även andra frukter så som päron går det också bra att musta. Tänk på att frukten behöver vara rengjord för ett gott resultat. Den utrustning du behöver är en fruktpress och flaskor eller andra kärl att förvara din must i. Det finns ofta mycket annat i trädgården som kan blandas i och tas till vara på med en fruktpress som främsta verktyg. Varför inte testa att pressa rabarber eller trädgårdsbär för en variation i dina muster?

Lämna in för mustning

Att musta kan vara tidskrävande och kräver en hel del förvaringskärl om man har stora mängder frukt. Att lämna in din frukt till ett musteri för mustning är då ett bra alternativ. Antingen kan du musta själv på musteriet eller så lämnar du in din frukt och hämtar musten vid ett senare tillfälle. Leta upp ett musteri nära dig och välj det alternativ som du föredrar. Pastöriserad oöppnad must håller ofta upp till ett år i rumstemperatur.

Låt andra ta hand om din frukt

Om du inte har tid eller ork att plocka av dina träd och ta hand om frukten finns det idag många bra alternativ för att låta någon annan komma förbi och ta hand om den åt dig. Antingen bjuder du in vänner, bekanta och grannar och komma förbi eller så kan du anmäla din trädgård att det finns frukt att hämta på olika platser. Här finns många spännande alternativ som Rescued, Fruktförmedlingen, Fruktkartan eller lokala grupper på sociala medier.  

Återvinn och minska svinn

Ett sista alternativ om du inte hunnit ta hand om din skörd är att återvinna fallfrukten. Kolla upp vilken återvinningscentral nära dig som tar emot fallfrukt. Frukten samlas ihop och rötas till biogas eller biogödsel. Biogas kan ersätta fossila drivmedel vilket gör gott för klimatet. Visste du att en vanlig bil kan köra nästan en mil på 5 kg fallfrukt?

Fler tips för den med mycket frukt i trädgården

  • Har du en lantbrukare med djur i din närhet? Kolla om det finns intresse av att hämta frukten från din trädgård för foder.
  • Ställ ut en korg för förbipasserande att ta av eller ta med till kollegorna på jobbet.
  • Kolla med närmsta förskola eller äldreboende om de är intresserade av frukt.
  • Sist men inte minst, passa på att frossa själv i de ätmogna frukterna under hösten.

Relaterade artiklar

Läs mer

30 anledningar att välja svenska livsmedel till matbordet

Läs mer
Läs mer Kvinna plockar svamp i skogen

Som gäst i svampskogen – här är 5 saker att tänka på

Läs mer