Kvinna plockar svamp i skogen

Som gäst i svampskogen – här är 5 saker att tänka på

Hösten är här, och svampsäsongen med den. Med Sveriges generösa allemansrätt bjuder skogen nu in till svampplockning och härliga skogspromenader. Men det finns några saker att tänka på innan du tar på dig stövlarna, packar fikakorgen och ger dig ut.

Visa omtanke

Vem äger din favoritskog? Som svampplockare är vi gäster i skogen som många gånger ägs av en privatperson som har skogen som sitt livsverk. Att vara rädd om naturen och varken störa eller förstöra är därför självklarheter.

Klä dig färgglatt

Med signalfärger syns du för såväl jaktlag som ditt svampsällskap och vid eventuell skallgång. Färger som orange, rött och gult är särskilt bra och saknar du plagg i de färgerna är en reflexväst värdefull även när det är ljust ute.

Parkera på anvisad plats

Tar du bilen till skogen? Parkera på anvisad plats så att skogsmaskiner och eventuella utryckningsfordon obehindrat kan komma fram på skogsbilvägarna. Med en kartapp i telefonen kan du markera var du parkerat och enklare hitta tillbaka när det är dags att ta sig hemåt. Dela gärna koordinaterna med dina anhöriga. Framförallt om du ger dig ut ensam.

Låt småttingarna växa till sig

Hittar du små svampar? Låt dem växa till sig, och återkom till platsen någon vecka senare. Då får du både en större svamp att äta – men kan även artbestämma den på ett säkrare sätt.

Skippa plasten

Svampen mår allra bäst när den får ligga luftigt. En korg eller papperspåse är därför att föredra. Med flera papperspåsar i korgen och en kniv med borste kan du dessutom enkelt sortera och putsa dem redan i skogen.

Relaterade artiklar

Läs mer Blå säck med gula löv mot grön backe

Höstfixa i trädgården inför vintern

Läs mer
Läs mer

Hittaut – orienteringsapp som sätter Sverige i rörelse

Läs mer