Hittaut – orienteringsapp som sätter Sverige i rörelse

Många av oss har vid något tillfälle testat på orientering under idrottslektionerna, för att aldrig plocka upp karta och kompass igen. Landshypotek Bank är huvudpartner till Hittaut – en kul och lättillgänglig aktivitet för dig som vill motionera och upptäcka ditt närområde. Målet är att sätta fler i rörelse och vara ute i naturen.

Orientering är ett utmärkt sätt att komma ut och upptäcka nya vägar och platser. För att göra det mer lättillgängligt startade Svenska Orienteringsförbundet friskvårdsprojektet hittaut, en enklare och digitaliserad form av orientering. Det är gratis och du behöver inte byta om eller ta dig till en klubbstuga. Du knyter bara på dig skorna och kliver ut genom dörren.

Varierad svårighetsgrad

Precis som vid vanlig orientering går det att utgå från en papperskarta och kompass, men du kan också använda din mobil. Kontrollerna är utplacerade av den lokala orienteringsföreningen och färgkodade efter svårighetsgrad – från grönt för enkelt till svart för svårt. Ofta är kontrollerna placerade vid någon historisk plats eller spännande monument. 

Hittaut vill sätta Sverige i rörelse och få fler att upptäcka sitt närområde, men också få fler att hitta till och uppskatta skogen. Hittaut påminner lite om populära appar som Pokémon Go och Turf, men med mer utspridda kontroller. Allt från barn till pensionärer är aktiva användare och vissa drivs av tävlingsmomentet, att ligga högt upp på topplistorna och ha chansen att vinna priser, samtidigt som andra gör det för att få ett mål med promenaden eller ett äventyr.

Träning med innehåll

Roger Culmsee är fotograf i Katrineholm och aktiv i Julita Triathlon. En vän i klubben introducerade honom för Hittaut och tillsammans klarade de alla 100 kontrollerna på strax över fem timmar.

– Jag gillar motion i alla former och har tränat mycket på egen hand där jag suttit inne och kört träningscykel eller sprungit mil efter mil. Det har jag gjort i ett par år och känner nu att jag vill att träningen ska innehålla något mer, säger han.

Senaste gången han provade på orientering var i lumpen och trots att han gillade det har han inte fortsatt förrän nu med Hittaut.

– Jag tänker att orientering kan vara ett roligt komplement. Jag gillar att det är något mer än att bara springa. Dels får du träffa människor och dels finns en mental bit i att lösa problemen. Det är tilltalande, säger Roger Culmsee.

Han tränar vanligtvis närmare 15 timmar i veckan och har sprungit de flesta rundorna i närheten av Katrineholm. Ändå upptäckte han ett par guldkorn genom Hittaut.

– Det var en utmaning men väldigt roligt. Man fick röra sig runt i staden och naturen i anslutning till Katrineholm. Jag har sprungit och cyklat på många av de här ställena men upptäckte ett och annat hörn jag inte sett innan, säger han.

Man med orienteringskarta i skogen

Mer om hittaut

 • Landshypotek Bank är huvudpartner till den populära friskvårdssatsningen hittaut och förbundspartner till Svenska Orienteringsförbundet.
 • Under coronapandemin har utomhusaktiviteter blivit det nya inne. Totalt registrerades 5 000 000 besökta checkpoints av nära 100 000 deltagare under 2020 .
 • 2018 så fick skärgårdslinjen i Blekinge skärgård utökas för att det fanns checkpoints placerade på vissa öar.
 • Till förmån för Barncancerfonden samlades 6 000 SEK in när två personer tog alla 150 checkpoints i orterna Hudiksvall och Ovanåker under 18 timmar. Sammanlagt blev det 18 mil med cykel och till fots.

Varför Hittaut?

 • Gratis aktivitet
 • Kan göras gåendes, springandes, rullandes
 • När och hur du vill, själv eller tillsammans
 • Ett nytt sätt att få fysisk aktivitet – utmana dina kollegor, grannar eller familjemedlemmar
 • Kartan finns både i fysiskt format eller via mobilanpassad hemsida och app
 • Du hittar ut i din hemmiljö
 • Finns i olika svårighetsnivåer
 • Perfekt aktivitet för organisationer och företag då det stärker gemenskapen,
  skapar samtalsämnen, ger bättre fysisk kondition och psykiskt välmående!

En som hittat ut

Roger Culmsee
Gör: Fotograf
Bor: Katrineholm
Intressen: Motion, allt från mountainbike till swimrun, och teknik.

Relaterade artiklar

Läs mer Ann-Christine Hasselgren med en hund i famnen

Skogen – vår fantastiska tillgång

Läs mer
Läs mer Sommarstuga

Att tänka på, när du ska köpa fritidshus

Läs mer
Läs mer

Odla med barn: Så blir trädgårdslandet roligt för både stora och små

Läs mer