Vår i trädgårdslandet – så får du fart på din odling

Äntligen är våren här och det är dags att ta tag i trädgårdslandet ordentligt! För att förenkla starten har vi listat vad som behövs göras för att få ett grönskande trädgårdsland till sommaren.

Förodla eller så på friland?

Vilka grönsaker som behöver sås inomhus innan de kan planteras ut beror lite på var i landet du bor. Selleri, pumpa, squash, purjolök och kål tillhör de sorter som bör förkultiveras. Detta gäller så klart även grönsaker som trivs bäst i växthus, såsom tomat, gurka och chili.

De flesta rotfrukter, däremot, kan sås direkt på friland. Palsternacka, morot, rödbeta, majrova och rädisa kan alla sås utomhus. Det är viktigt att jorden är tillräckligt varm, ca 5 grader, innan du sår. Vissa grönsaker, till exempel bönor, behöver så varmt som 10-15 grader för att trivas och gro.

Förbered jorden för sådd

Jorden i trädgårdslandet behöver förberedas, både där man ska direktså och plantera ut förkultiverade plantor. Börja med att ta bort ogräs och större stenar, kratta och se till att såbädden är jämn.

Det börjar även bli dags att gödsla. Ungefär två veckor innan sådd eller utplantering bör jorden gödslas. Vissa grönsaker behöver mer näring än andra. En tumregel är att de sorter som förkultiveras, såsom kål, pumpa, squash, selleri, vitlök och purjolök, behöver ordentligt med gödsel för att få bra kraft att växa. Även rotfrukter, sallad och lök kan behöva en del näring, medan potatis, majs och jordärtskocka knappt behöver gödslas och baljväxter inte behöver gödsel alls.

Jordgubbar

För många hemmaodlare ­– små som stora – är bären trädgårdens höjdpunkt. Jordgubbar hatar ogräs så se till att rensa bort allt ovälkommet. Ta även bort vissna blad från jordgubbsplantorna. Om du inte har jordgubbar men vill skaffa det är våren en bra tid för försådd. Vänta med att plantera ut plantorna till sommaren. Vill du hellre köpa färdiga plantor är sommaren den bästa tiden för detta.

Få fart på rabarbern

Ett superenkelt knep för den som har rabarber är att leta fram en stor hink som du lägger över plantan så fort de första knopparna börjar titta upp. Det ger den extra fart och stjälkarna blir finare och mjällare. Ta av hinken igen när de börjar få svårt att få plats under hinken.

Glöm inte potatisen!

För att få potatis till midsommar ska den förgros i mars-april. Sätt knölarna i äggkartonger på en ljus sval plats i omkring 4-5 veckor. När groddarna är ca 2 cm är det dags att plantera ut dem.

Läs mer

Odlingskalender – året runt med ett trädgårdsland

Läs mer
Läs mer Villaträdgård med äppelträd

Fyra anledningar att byta bolånebank

Läs mer
Läs mer

Så får du koll på olika räntor

Läs mer