Närbild på skål med kantareller

Knepen för att hitta nya svampställen

Att fråga någon om deras bästa svampställe är ofta en känslig fråga. Vi har därför samlat några goda råd och knep för att du ska hitta ditt bästa svampställe i höst.

”Där stövlarna blir fuktiga”

Svamp växer generellt ofta där det är fuktigt. Sök därför ställen där stövlarna blir lite fuktiga när du går, eller där det går att smyga utan att det knastrar under fötterna. Sök dig nära sjöar och kärr eller där vattnet gärna samlas mellan stenar eller i dalar.

”Där det var längesen traktorn körde"

Leta i och intill gamla traktorspår i skogen. I spåren samlas ofta fukt, vilket gör att svampen stortrivs. Där det just avverkats i skogen är sällan att rekommendera, men samma plats kan ett par år senare vara en riktig guldgruva. 

”Där skogen är blandad”

Om det är kantareller du söker är en skog som är ung med både barr- och lövträd ofta bra. Karljohansvampen trivs även den i varierad skog, men oftast där skogen är äldre. Trattkantarellen sägs trivas allra bäst i mossig barrskog.

”Där det regnat och varit lagom med sol”

Som för allt som växer i naturen är förhållandet mellan sol och regn avgörande. En gammal sägen säger att tio dagar efter regn är en bra svampdag. Den soliga juli och kyliga augusti beskrivs vara gynnsam för kantarellen, och redan nu spås 2021 bli ett riktigt svampår. Perioden augusti till oktober är en bra tid att ge sig ut, men många gånger kan svamp hittas både tidigare och senare än så. 

”Nära träd”

Kantarellen lever i symbios med träd, vilket kallas mykorrhiza. Det innebär att träden och svampen har nytta av varandra genom symbiosen mellan svampens mycel och trädets rotsystem, där svampen hjälper trädet att ta upp näring, vatten och salter. Det är därför klokt att leta nära träd och trädens rötter. 

Varmt lycka till i svampskogen!

Läs mer Kantareller i skog

Som gäst i svampskogen

Läs mer
Läs mer

Fastighetsmäklaren tipsar inför gårdsköpet

Läs mer
Läs mer

Odlingskalender – året runt med ett trädgårdsland

Läs mer