Fem bra odlingstips för morötter till hemmaodlaren

Morötter är en populär grönsak att både odla och äta. Här är fem tips för att lyckas odla dem hemma.

1. Odla tätt!

En vanlig myt om morotsodling är att de ska odlas med fem centimeters mellanrum. Så mycket plats behöver inte morötterna utan de kan sås mycket tätare. Proffsodlare har ofta hela 125 frön per meter vilket går bra i en god och lucker (luftig) jord. Bredså morötterna och utgå från att morotsfröet inte behöver mer utrymme än en morots diameter.

2. Gräv djupa hål

Hemmaodlares morötter blir oftast små och breda, inte alls som de stora morötter man ser i affärer. Morötter växer neråt och behöver därför rejält med plats att växa på och en lucker (luftig) jord. Se därför till att ha bra jord långt ner i marken för moroten att växa i.

3. Så i slutet av maj

För bästa möjliga resultat bör morötterna sås i slutet av maj, direkt ute i jorden. Då undviker men angrepp från morotsflugans första svärmning.

4. Vattna mycket

Morötter behöver stora mängder vatten för att växa, man kan i princip inte vattna för mycket. Ett av de vanligaste felen är att inte vattna tillräckligt, vilket bromsar tillväxten.

5. Morötterna förvaras bäst i jorden

Det bästa stället att förvara morötter på är i marken. Proffsodlare kan vänta med skörden tills precis innan första snöfallet. Genom att stressa med att dra upp morötterna får ofta hemmaodlare ett överflöd av morötter som riskerar att bli dåliga innan användning. Förvara alltså morötterna i jorden men skörda innan första frosten. 

Läs mer

Hur mycket bryr vi oss om svensk matproduktion?

Läs mer
Läs mer

Så enkelt gör du ost hemma

Läs mer
Läs mer

6 saker du kanske inte visste om svensk äggproduktion

Läs mer