Flera runda ostar ligger på rad

Så enkelt gör du ost hemma

Att göra egen ost hemma är inte särskilt svårt, så länge du satsar på rätt typ av ost. Färskost är enklast att lyckas med, men lagrad ost är mycket svårare.

Bästa tipsen för egen ost 

Pär och Johanna Hellström är mästare på ost. De driver gårdsmejeriet Svedjan Ost i norra Västerbotten och flera av deras ostar har prisats. Här delar de med sig av sina bästa tips till dig som vill göra ost hemma.

Gör egen färskost – det enklaste sättet 

Den lättaste färskosten man kan göra är att värma mjölk till cirka 80 grader. Tillsätt 2–3 matskedar citronsaft eller vitvinsvinäger under långsam omrörning. Mjölken skär sig och då bildas ostmassa. Låt vila i tio minuter, sila i en duk i 30 minuter upp till ett par timmar. Salta och smaksätt efter smak med exempelvis vitlök, örter eller peppar.

Ost med löpe

Pär och Johanna tipsar också om att man kan göra flera andra typer av färska "vita" ostar hemma, till exempel grillost. Då behöver man löpe, ett enzym som traditionellt utvinns från kalvmage och används för att koagulera mjölk vid ostframställning.

Gör egen lagrad ost

Hårdost är lite svårare att göra än färskost, den tar längre tid och innehåller fler moment. Man måste kunna lagra osten i rätt klimat under en viss tid och man måste dessutom använda rätt kulturer (exempelvis fil och yoghurt) för mognaden, förklarar Pär.

Han berättar vidare att det är viktigt att använda råvaror av bra kvalitet. Det är även av stor betydelse att hygienen är på topp, både på alla redskap som används och på händerna. Receptet bör följas noga och man måste hålla koll på att syrningen av osten fungerar.

Lagrad färskost 

Lagrad färskost är den svåraste osten att göra hemma, och kräver ett stort engagemang av den som ger sig på det.

Man ska bland annat addera en mjölksyrakultur till mjölken vid ystningen och man måste hålla rätt temperatur och fuktighet för osten under lagringstiden, som kan vara lång.

3 viktiga saker att tänka på när du gör ost

Använd färska mjölkprodukter

Se till att alltid använda så färska produkter som möjligt. Bäst är att använda lantmjölk, gärna direkt från gården. Om du inte har tillgång till det så kan du köpa mjölkprodukter som precis anlänt till affären.

Förvara osten rätt

När osten ska lagras gäller det att ha en förvaring där den blivande osten kan hålla en jämn temperatur och lagom fuktighetshalt.

Var uppmärksam och flexibel

Osttillverkning utanför industrin innehåller färre tillsatser och därmed färre möjligheter att få råvarorna att agera konsekvent. Mjölkens fett- och proteinhalt varierar över året vilket gör att en ost under våren inte blir samma sak som under högsommaren. Då måste man förstå vilken ost som passar bäst för säsongen och även anpassa tillverkningen efter dagens förutsättningar.

Varför skriver en bank om ost?

Landshypotek är inte som andra banker. Vi har fötterna i myllan och ägs av svenska lantbrukare – en näring som gör det möjligt för oss alla att ta del av lokalproducerad mat, välskötta skogar och öppna landskap. Vi erbjuder bolån, lån till lantbruk och sparande för alla.

Relaterade artiklar

Länk Rosa glass med hallon på toppen

Så gör du din egen glass på svenska råvaror

Länk Flicka dricker mjölk ur ett glas

7 anledningar att välja svensk mjölk

Lär dig mer om ägg Äggproduktion. Hand lyfter upp ett ägg från rullbandet.

6 saker du kanske inte visste om svensk äggproduktion

Lär dig mer om ägg