Gren med röda lönnlöv

Höststäda din ekonomi

Nu när hösten är här passar många på att rensa i trädgård och förråd. Varför inte samtidigt ta tillfället att se över ekonomin när du ändå är igång? Här kommer några tips från oss på Landshypotek Bank.

En bra start när kostnaderna stiger är att spalta ned vad du lägger dina pengar på varje månad, vad du planerar för extra inköp och hur stor din inkomst är. Du behöver nu både förbereda och anpassa dig till den nya högre kostnads­nivån.

Försök att ställa om din månads­budget så att inkomsterna räcker både till de nödvändiga utgifterna, som mat, boende och resor till jobbet, och lite guldkant då och då. Då slipper du bli överraskad när räkningarna kommer eller om du får en större oförutsedd utgift.

Avsluta prenumerationer 

Tänk efter vad du behöver och avsluta det du inte behöver. Gå igenom vilka abonnemang, prenumerationer och avtal du betalar för. Går de att förhandla om för att sänka kostnaderna eller är det någon streamingtjänst, tidning etc. du rent av kan säga upp? Se även till att konkurrensutsätta ditt bolån, där kan det finnas tusenlappar att spara.

Du kan även se över möjligheten att sän­ka dina månadskostnader för bolånet genom så kallad jämkning. Det innebär att du kan få eventuellt ränteavdrag utbetalt varje månad i stället för årligen i samband med skatteåterbäringen. Du ser enklast hur du gör det på Skatteverkets hemsida och kan även prata med din bank om det.

Se över ditt sparande

Se också till att spara klokt. Räkna på vad du har möjlighet att spara varje månad i det här nya läget. Även ett litet sparande är bättre än inget, så se över vad du kan lägga undan. Det är alltid lättare att spara om du har en automatisk överföring i samband med att din lön eller pension landar på kontot.

I det ökade ränteläget har även spar­räntor höjts, så se till att få ränta på ditt sparande. Välj en sparform som passar dina behov. Behöver du använda pengarna inom några månader är de mer lättillgängliga på ett konto utan bindningstid. Men med det sagt så finns det många alternativ till att ha pengar­na på ditt lönekonto som oftast ger låg ränta.

Relaterade artiklar

Läs mer Catharina Åbjörnsson Lindgren

Därför har Landshypotek Bank fortsatt höja räntan på sparkontot

Läs mer
Läs mer Gult hus

Att flytta bolånet är enklare än vad många tror

Läs mer
Läs mer Kvinna bär in en korg med äpplen från trädgården.

21 smarta spartips som får dina pengar att växa snabbare

Läs mer