Eneberga Gård är årets landsbygdsföretagare i Östgöta

Idag gratulerades bröderna Tomas och Peter och pappa Bengt-Åke Johansson till utmärkelsen Årets landsbygdsföretagare i region Östgöta. De får utmämningen för sitt framgångsrika arbete med att vidareutveckla Eneberga Gård till ett genuint och välfungerande familjeföretag med inriktning på mjölk- och köttproduktion samt växtodling. 

Med utmärkelsen ”Årets landsbygdsföretagare” vill Landshypotek stimulera och uppmärksamma entreprenörskap och företagande inom de gröna näringarna runt om i landet. 

Eneberga Gård AB är ett genuint familjeföretag med inriktning på mjölk- och köttproduktion samt växtodling. Här bedrivs en välfungerande verksamhet med god lönsamhet. Med ett starkt fokus på produktion och effektivisering har Tomas och Peter Johansson vidareutvecklat den verksamhet som deras far Bengt-Åke lagt grunden till och fortfarande är en viktig del av. 

Prisutdelningen ägde idag rum på gårdsplanen där de glada lantbruksföretagarna fick ta emot diplom av representanter från regionstyrelsen för Landshypotek Ekonomisk Förening Östgöta och Landshypoteks Banks Linköpingskontor.

Motiveringen till utmärkelsen lyder:
Eneberga Gård är ett av många exempel på framgångsrikt landsbygdsföretagande där företagandet blir en del av livet och livet en del av företagandet. Hos Eneberga Gård kan många känna igen sig och finna inspiration.

– Det är alltid roligt med uppmuntran och det här är en trevlig bekräftelse på det jobb som alla duktiga medarbetare gör tillsammans med oss varje dag på gården, kommenterar Tomas Johansson utnämningen till Årets landsbygdsföretagare i Östgöta.

Satsar på hållbarhet och logistik

Efter att ha gjort en rejäl satsning på korna har Johanssons utvecklat verksamheten över tid. Härnäst planeras framtidsinvesteringar inom hållbarhet och logistik för att effektivisera befintlig produktion. Gården sysselsätter motsvarande cirka åtta heltidstjänster. Huvudinriktning är mjölk- och köttproduktion samt växtodling. Här bedrivs även mindre skogsproduktion.

Om utnämningen Årets landsbygdsföretagare

Utmärkelsen Årets landsbygdsföretagare syftar till att stimulera och uppmärksamma entreprenörskap och företagande inom de gröna näringarna. Priset är instiftat av Landshypotek Ekonomisk Förenings repektive regionstyrelser i samarbete med Landshypotek Bank. 

I oktober utnämndes Henrik Wejdmark och Erik Gustavsson till Årets landsbygdsföretagare i Wermland för sin goda företagsanda och  framgångsrika samarbete kring odling och maskin.

I oktober prisades också Olof Ahlby och Annsofie Järlö som Årets landsbygdsföretagare på Gotland för att ha byggt upp ett fint lantbruksföretag och visat ett stort engagemang för att utveckla gotländskt lantbruk.

I september delades utmärkelsen Årets landsbygdsföretagare i Skåne ut till Louise Blissing och Fredrik Pettersson för sin diversifierade och välbesökta verksamhet på Filkesboda Gård utanför Kristianstad.

I juni delades utmärkelsen Årets landbygdsföretagare i Väst ut till Sara Wallemyr och Anders Nilsson på Skattegården i Mularp utanför Falköping. De har utvecklat sitt företag med flera olika grenar. Idag består verksamheten av skog, växtodling, nötköttsproduktion, jordgubbar för självplock och entreprenad för spridning av aska i skogen.