Nu är motionstiden och möjligheten att nominera nya förtroendevalda öppen

Landshypotek är en demokratisk organisation där alla närmare 36 000 medlemmar har möjligheten att inkomma med motioner och nominera andra medlemmar till förtroendeuppdrag i föreningen. Motioner och nomineringar som ska behandlas inför och under Landshypoteks elva regionmöten, som i år kommer att hållas 25-30 mars, ska vara regionordförande, eller valberedningen, i respektive region tilhanda senast 31 januari.

Känner du en engagerad hel- eller deltidslantbrukare, skogsägare eller gårdsgranne som skulle vara en bra företrädare för dig och andra medlemmar i Landshypotek Ekonomisk Förening? Nu har du möjligheten att nominera han eller henne till uppdraget som förtroendevald.

Så går det till att nominera en medlem till förtroendeuppdrag:

  • Skriv namnet på den du önskar nominera, samt dennes kontaktuppgifter, gårdens namn och kommun i ett mejl. Skriv även gärna en motivering till varför du tycker att han eller hon skulle passa för posten.
  • Skicka sedan mejlet med ovanstående uppgifter till ordförande i din regions valberedning senast 31 januari.  

Så behandlas nomineringen:

  • Efter att nomineringsförslaget inkommit kontrollerar respektive valberedning den nominerades medlemsbehörighet och att personen vill kandidera till uppdraget. Därefter kan nomineringen tas in som förslag.
  • Observera att instruktionen (doc) skiljer på nominering och förslag. Nominerad är en medlem som till valberedningen föreslagits som förtroendevald av en annan medlem. Förslag är person som valberedningen kollat behörighet för och som accepterat att vara kandidat.
  • Om valberedningen inte tar nomineringen som sitt förslag frågar de om den nominerade istället vill kandidera som fristående förslag. Om denne tackar ja måste den medlem som inkommit med nomineringen presentera förslaget och personen på regionmötet för att det ska bli ett valbart förslag.
  • Samtliga personer som föreslås till förtroendeuppdrag bör delta på regionmötet. Valberedningens förslag och eventuella övriga förslag publiceras på regionmötessidan senast två veckor innan regionmöte.

Motioner till regionmöte och föreningsstämma

Som medlem i Landshypotek har du också möjlighet att inkomma med motioner med förslag på vad du skulle vilja ändra på eller utveckla. Inkomna motioner publiceras tillsammans med styrelsens yttrande senast två veckor innan regionmötet hålls i de elva respektive regionerna.

Så skickar du in en motion:

  • Skriv din motion direkt i ett mejl, eller bifoga den som ett dokument i ett mejl. Motionen ska innehålla en beskrivning av bakgrunden till motionen, vad du vill och uppmaning i form av att-satser om vad som ska göras.
  • Motioner till såväl regionmöte som föreningsstämma måste enligt stadgarna (pdf) sedan mejlas till regionordförande i din region senast den 31 januari. 

 

Tillsammans äger vi Landshypotek Bank

Alla som lånar på en lantbruksenhet i Landshypotek Bank blir medlemmar i Landshypotek Ekonomisk Förening och äger sin egen bank. En bank vars främsta syfte är att erbjuda konkurrenskraftig finansiering med jord- och skogsbruksfastigheten som grund och där vinsten går tillbaka till medlemmarna – och till att fortsätta utveckla den gemensamt ägda banken. Den cirkulära ekonomin är grunden i vår affärsmodell och något vi är oerhört stolta över.

Läs mer om Landshypotek Ekonomisk Förening och vad medlemskapet innebär här