Du kan fritt lösa lån med tre månaders bindningstid. Om du valt en längre räntebindningstid och vill lösa lånet i förtid kan det bli en kostnad, en så kallad ränteskillnadsersättning.
Här på Konsumenternas Bank- och finansbyrå kan du räkna på och få en uppfattning om vad ränteskillnadsersättningen kan komma att bli.
Hur löser jag mitt lån?
För att lösa dina lån kan du logga in i Internetbanken och skicka ett Meddelande.
För att vi ska kunna lösa dina lån behöver du i Meddelandet skriva:
- Lånenummer på det lån du vill lösa.
- Önskat datum för lösen av lån. Avin skickas i till dig i ett Meddelande i Internetbanken dagen innan lösen ska göras.
- Var pengarna kommer ifrån, exempelvis försäljning, gåva eller lön. Beskriv detta så utförligt som möjligt. I vissa fall behöver vi kompletterande underlag som kan styrka pengarnas ursprung.
Det går också bra att ringa till oss för att lösa dina lån.
Nej, vi erbjuder inte byggnadskreditiv. Om du bygger en ny bostad kan du ta lån hos oss först när bostaden är färdigställd, slutbesiktigad och en mäklare har värderat fastigheten.
Du behöver inte göra något utan vi hjälper dig. Det tillkommer inga avgifter utöver eventuell ränteskillnadsersättning beroende på din bindningstid. Om ränteskillnadsersättning kan du läsa här.
Det totala kreditbeloppet visar det totala beloppet som ska betalas. Det vill säga, summan av kreditbeloppet och kredittagarens samlade kreditkostnader. Det totala beloppet som anges i skuldebrevet ger endast en indikation på vad det totala beloppet kan komma att bli. Eftersom bolån löper under mycket lång tid kan det totala beloppet för krediten inte förutses vid tidpunkten för skuldebrevets upprättande. Det totala beloppet beräknas istället utifrån de förutsättningar som gäller vid tidpunkten för skuldebrevets och upprättande bör endast ses som ett exempel.
Rabatten du fått på ditt tremånaderslån gäller i 24 månader om du inte väljer att binda räntan under perioden. Däremot kan listräntan ändras löpande var 3:e månad i samband med villkorsändring beroende på det allmänna ränteläget och den listränta som Landshypotek har på villkorsändringsdagen. Om du väljer att binda lånet på 1-5 år under perioden får du rabatten för respektive bindningstid. Den nya rabatten gäller under hela bindningstiden.
Om ditt ursprungliga bolåneengagemang i Landshypotek är mindre än 750.000 kr gäller ordinarie listpris. Var ditt ursprungliga bolåneengagemang större än 750.000 kr, och du därefter har amorterat så att lånebeloppet nu understiger 750.000 kr, har du rätt till fortsatt rabatt enligt vår prislista.
Villkorsändring inträffar när räntebindningsperioden löper ut och det är dags att sätta nya räntevillkor för ditt lån. Cirka 30 dagar innan det är dags för villkorsändring får du som bolånekund ett sms eller mail från oss att det är dags att logga in i Internetbanken och göra dina val. Där kan du ta del av information om din villkorsändring samt räntor och rabatter som vi kan erbjuda dig.
Informationen om ditt nya erbjudande och hur du går till väga för att välja ny bindningstid hittar du under ”Meddelanden” i Internetbanken. Du behöver göra ditt val i Internetbanken senast två bankdagar före villkorsändringsdagen. Om du inte gör något val får du automatiskt 3-månaders bindningstid. Räntan fastställs på villkorsändringsdagen.
Rörlig ränta
Ränta med bindningstid 3 månader kallas ofta rörlig ränta. Räntan på ditt lån ligger fast i tre månader i taget innan den ändras. Du kan när som helst under bindningstiden välja att binda lånet på en längre bindningstid.
Bunden ränta - 1 till 10 år
Räntan på ditt lån ligger bunden under den tid du valt, mellan 1 till 10 år.
När lånets löptid går ut får du en förfrågan från oss om vilken ny bindningstid du vill välja. Om du inte väljer någon ny bindningstid läggs ditt lån automatiskt om till en ränta med tre månaders bindningstid.
Är bindningstiden på mitt lån exakt bindningstidens längd?
Beroende på när ditt lån betalas ut i månaden kan bindningstidens längd variera något och kan betraktas som en cirkatid. Lånet får ny ränta i samband med villkorsändringsdagen.
Exempel:
Ett lån med 3 års räntebindningstid som utbetalas den 23 april 2020 får en villkorsändringsdag per den 28:e mars 2023.
Ett lån med 1 års räntebindningstid som utbetalas den 15 augusti 2020 får en villkorsändringsdag per den 28:e juli 2021.
Lösa lån
Lån med tre månaders bindningstid kostar ingenting att lösa. Om du valt en längre räntebindningstid och vill lösa lånet innan löptiden går ut kan du behöva betala en så kallad ränteskillnadsersättning.
På Konsumenternas Bank- och finansbyrå kan du räkna på vad ränteskillnadsersättningen kan komma att bli.
Om du har ett bundet lån och vill lösa ditt lån i förtid kan det uppstå en kostnad, så kallad ränteskillnadsersättning. Banken har rätt att ta ut en ersättning för att täcka den kostnad som uppstår i samband med förtidslösen av ett bundet lån. Mer information om ränteskillnadsersättning och hur den beräknas hittar du här på Svenska Bankföreningens hemsida.
Bankens ränteberäkningsmetod för bolånen är för närvarande 30/360, vilket innebär att ett år anses ha 360 dagar och varje månad 30 dagar. Det betyder att du betalar samma belopp i ränta varje månad så länge räntesatsen är densamma.
Det tillkommer inga uppläggningsavgifter på ditt bolån hos oss. Eventuell ränteskillnadsersättning tillkommer beroende på din bindningstid hos din tidigare bank. Om ränteskillnadsersättning kan du läsa här.
Amorteringsvärdet är värdet som fastställs på ditt hus i samband med ditt nya bolån.
- Amorteringsvärdet ligger till grund för beräkningen av amorteringen och ligger fast i 5 år.
- Byter du långivare följer amorteringsvärdet med ditt hus.
- Har du ett lån tecknat före den 1 juni 2016 sätts amorteringsvärdet i samband med att du utökar ditt lån.
En omvärdering av fastigheten för att få ett nytt amorteringsvärde får tidigast göras efter 5 år.
Värdet får inte förändras även om det skett en stor förändring i den allmänna prisutvecklingen på marknaden. Undantag kan medges efter prövning om en omfattande renovering/utbyggnad gjorts av bostaden, men gäller inte kök eller badrumsrenovering.
Efter att du skickat in din bolåneansökan till oss kommer du att kontaktas av en av våra bolånehandläggare. Tillsammans diskuterar ni hur du önskar amortera och vilka möjligheter som finns för det.
På din ansökan står det amorteringsbelopp som kom in med den initiala digitala ansökan. Denna siffra räknas ut av systemet eller fylls i av dig, då ansökan först kom in i vårt system. Det amorteringsbelopp som gäller är det som står på villkorsbilagorna och som vi kommit överens om.
För att registrera att du är ägare till den fastighet du köpt behöver du ansöka om lagfart. Som lagfaren ägare kan du ta ut inteckningar i fastigheten. Som bevis på inteckningen utfärdas ett pantbrev. Det är pantbrevet som pantsätts i banken som säkerhet för ditt lån.
Vi hjälper dig med både ansökan om lagfart och nytt pantbrev. Tänk på att stämpelskatt och expeditionsavgift måste betalas i samband med ansökan om lagfart och pantbrev.
Mer information och ansökan och pantbrev hittar du hos Lantmäteriet
Vi är måna om att handlägga dina, och alla våra kunders, ansökningar så snabbt vi bara kan. Så att ni får mer tid till livet hemma. Om du känner att du fått vänta kan det vara lätt att tro att vi har glömt bort dig eller tappat bort din ansökan. Men vi lovar dig - vi har full koll och arbetar systematiskt igenom kön från början till slut.
Hos oss kan du ansöka om bolån för hus i Sverige med fastighetstyp 220, 213, 223 (Småhusenhet bebyggd). Vi erbjuder också bottenlån till lantbruksfastigheter med fastighetstyp 100. Du hittar fastighetsbeteckningen för ditt hus hos Lantmäteriet. Det kan också finnas i det prospekt du fick av mäklaren i samband med husköpet. Vi belånar i dagsläget inte bostadsrätter.
Du kan ta del av vårt samarbete med Villaägarna på villaagarna.se. Där hittar du information om vad som gäller för dig som är medlem i villaägarna och är eller vill bli kund hos oss på Landshypotek.
Vi har samlat information om att flytta ditt bolån till Landshypotek, så att det ska vara så smidigt och enkelt som möjligt.
Till sidan för att läsa mer om att flytta ditt bolån till oss
Om du vill ansöka om bolån till hus i samband med köp eller flytta lån från annan bank
Du ansöker om bolån direkt här på webbplatsen. Påbörja ansökan genom att logga in med ditt BankID. Sedan fyller du i ansökan, steg för steg. Det tar ungefär 10 minuter. Här kan du läsa mer om att flytta ditt bolån till oss.
Om du redan har ett bolån hos oss och vill utöka ditt lån
För att utöka ditt befintliga bolån loggar du in med BankID och påbörjar en ny bolåneansökan. I ansökan väljer du "Utökning av befintligt lån".
I första hand görs en statistisk värdering av ditt hus med hjälp av UC Bostadsvärdering. Värderingen görs automatiskt när du ansöker om ditt bolån. Om bostadsvärderingen inte skulle vara möjlig att göra automatiskt kontaktar vi dig för att ordna en extern marknadsvärdering gjord av en behörig mäklare.
Landshypotek Bank bekostar den statistiska värderingen. Behövs en extern marknadsvärdering kan det uppstå en kostnad som du betalar direkt till den som utfört värderingen.
Det lägsta lånebelopp vi kan bevilja med ett privatbostadshus som säkerhet är 200 000 kronor.
Belåningsgraden får maximalt vara 75 procent av bostadens marknadsvärde. Belåningsgrad är summan av samtliga lån i förhållande till marknadsvärdet på det hus som du har som säkerhet för lånet. Läs mer om vårt bolån
Du kan ansöka om bostadslån till fastigheter (villa eller fritidshus) om du är myndig och folkbokförd i Sverige. Landshypoteks Banks bolån är i svenska kronor och vi kan bevilja lån till dig som har inkomst i svenska kronor. Om du har inkomst i annan valuta kan vi tyvärr inte bevilja ett bostadslån. Du behöver ha en privatbostad som säkerhet för lånet, en villa eller ett fritidshus. Huset kan belånas upp till 75% av fastighetens nuvarande värde.
När du skickar in din ansökan om bolån genomför vi en sedvanlig kreditprövning. Har du, eller din medsökande, en betalningsanmärkning kommer vi tyvärr inte kunna bevilja ett bolån.