Fem år med bolån, vilka har valt Landshypotek som sin nya bolånebank?

För fem år sedan, närmare bestämt under 2017, gjorde vi debut på bolånemarknaden. Vi har med glädje välkomnat många tusentals nya bolånekunder under dessa år och vad passar inte bättre för att uppmärksamma vårt 5-års jubileum än att lära oss mer om er som har hittat till oss och gett oss förtroende som ny bolånebank? Häng med!

Heter du också Anna?

De mest förekommande förnamnen bland våra bolånekunder är Anna, Johan, Lars, Maria och Per. Bland efternamnen är det de typiska son-namnen som dominerar med Johansson, Anderson, Nilsson, Karlsson och Eriksson i topp. Det är vanligare att heta Anna än att heta Johansson, men det är vanligare att heta Andersson jämfört med Johan.

Kommer din post också till Västerås?

Var vi väljer att bo beror på många olika saker. Många bor kvar i kommunen vi växte upp i. Andra flyttar under studietiden eller för arbetets skull. Många av oss väljer att stanna kvar på studieorten medan andra väljer att flytta tillbaka till barndomstrakter samtidigt som en del landar någon helt annan stans. Variationerna är många. Men har du dina bolån på Landshypotek är det troligt att du bor i ett hus med postort Linköping, Uppsala, Göteborg, Västerås eller Täby. Nästan en av tio bolånetagare har någon av dessa fem orter som slutdestination för sin post.

Vi finns i 281 av Sveriges 290 kommuner

Även om det är mer troligt att du bor i någon av de fem postorterna som nämns ovan är den geografiska spridning stor bland våra bolånekunder. Det är bara i Högsby, Jokkmokk, Malå, Norberg, Norsjö, Skinnskatteberg, Sorsele, Åsele, Övertorneå som ingen bolånetagare har valt att ha sina lån hos oss. Än.

De flesta är mitt i livet och är två låntagare på bolånet

Om vi radar upp alla bolånekunder på en rad efter ålder så kommer den personen som står i mitten vara 50 år gammal. Det vill säga mitt i livet. Så många som 44 % av våra bolånekunder befinner sig i ålderspannet 36-50 år. Att mediankunden hamnar precis i slutet av spannet förklaras av att 51-65 år är den näst vanligaste ålderskategorin. Drygt 30 procent av alla våra låntagare återfinns där. Fyra av fem bolånekunder hos oss har en medlåntagare som bor på samma adress.

Med lån på två miljoner och låg belåningsgrad

Det genomsnittliga lånet är på två miljoner kronor och är ofta uppdelat på två lån. Den genomsnittliga belåningsgraden bland våra kunder ligger på 44 procent. Utifrån det och de amorteringsregler som gäller så stämmer det väl överens med hur den genomsnittliga bolånekunden i Sverige väljer att amortera. 42 procent av alla lån amorteras löpande och resterande lån har inga amorteringskrav då de ligger under amorteringskraven sett till belåningsgrad. Av de som amorterar ligger snittet på 3,25 procent, vilket är högre än vad amorteringskraven kräver i majoriteten av fallen.

Summerar vi detta till en genomsnittlig bolånekund så är det en kvinna som heter Anna Johansson, är 50 år gammal, bor med en partner i ett hus i Linköping och har en belåningsgrad på under 50 procent. Men oavsett vad du heter eller var i Sverige du bor i ditt hus så är du varmt välkommen till oss på Landshypotek. Vi hoppas att du ska fortsätta trivas och ser fram emot att få dela många kommande jubileer med dig.

Läs mer Gult hus i vinterlandskap

Två av tre har aldrig bytt bank för bolånet

Läs mer
Läs mer Sommarstuga

Att tänka på, när du ska köpa fritidshus

Läs mer
Läs mer Övre delen av en gul villa mot blå himmel

Gemensam bostad? Tips från juristen

Läs mer