Kajsa Wejåker med hund på åker

Kajsa Wejåker: "Hållbarhet för mig är att bruka jord och skog och att ta ett ansvar för hela landets utveckling."

- Hållbarhet för mig är att bruka jord och skog och att ta ett ansvar för hela landets utveckling. Jag brinner för landsbygden och tycker det är jätteviktigt att vi inte har för stor brygga mellan stad och land. Tillsammans bygger vi Sverige.

Publicerad november 2018

Kajsa Wejåker är uppvuxen på en gård i Vittinge utanför Uppsala där hennes föräldrar födde upp tuppar. Ur tuppkammen framställdes hyaluronsyra som användes vid ögonoperationer.

- Vi hade en väldigt nischad produkt och båda mina föräldrar jobbade på gården. Jag har haft en idyllisk uppväxt även om det fanns en period i min ungdom då jag inte alls ville bo på gård. Men jag kom ganska snart att ändra mig.

Satsning på gårdslivet

Kajsa bestämde sig för att plugga till agronom med inriktning ekonomi på SLU. Efter examen jobbade hon som ”cowgirl” på en ranch i Kanada och tog bland annat hand om 2 000 stutar. Mestadels av jobbet var till sadel. Det var i Kanada hon bestämde sig för att hon ville satsa på gårdslivet.

Kajsa Wejåker

- Jag bestämde mig att jag ville bo på gård och satsa på det. Jag älskar det livet. Det finns alltid saker att göra och man är aldrig uttråkad. Även om det är mycket jobb så är det en enorm frihet för mig att leva nära skogen, naturen och djuren.

Kajsas pappa som alltid varit en driven företagare gick bort i cancer 2015 och därefter tog Kajsa över gården.

- Om jag hade fått välja hade jag självklart velat göra generationsskiftet på ett annat sätt och med en mer långsiktig planering. Det är många gånger jag önskat att jag haft pappa att fråga men jag har haft jättemycket stöd av resten av familjen och våra anställda på gården. Mitt tips till andra som står inför ett generationsskifte är att prata med varandra i tid.

Verksamhetsinriktningen har ändrats genom åren och idag hyrs en del av ekonomibyggnaderna ut, bland annat så har ett av husen gjorts om till hundhall. Jordbruket har utarrenderats för att skapa utrymme att satsa på annat.

Kajsa Wejåker

Framöver vill Kajsa gärna satsa mer på skog samt se över disponeringen av lokalerna på gården för att nyttja gårdens resurser på bästa sätt. Gårdslivet ger många möjligheter.

Hållbart brukande

- Skogen är verkligen häftig och innovativ. Och jag tror att vi kommer kunna se många nya innovationer från skogen i framtiden. I tider när det är ett stort fokus på att minska användningen av plast kan skogen stå för nya möjligheter till förpackningar av träd och papper. Redan idag finns det också kläder av skogsråvara och träfibrer och jag tror att vi kommer få se mycket mer av dessa produkter i framtiden. Sverige ligger långt fram inom området.

Som lantbrukare skulle jag säga att man är hållbar av naturen i brukandet av jord och skog och genom att på bästa sätt ta hand om det man har och leva med årstiderna. Jag märker att det finns ett ökat intresse för att effektivisera och hitta nya möjligheter och skulle gärna se att fler unga satsade på jord- och skogsbruket i framtiden.

Relaterade artiklar

Läs mer

Fler kvinnor är lantbrukare än allmänheten tror

Läs mer
Läs mer Gröna och gula åkerfält

"Att-tänka-på" för landsbygdsföretagare

Läs mer