”Efterfrågan på svenskt kött avgör de svenska djurböndernas framtid”

Sommarens torka var tuff för många svenska lantbrukare, men samtidigt väcktes konsumenternas intresse för att köpa svenskt. ”Bästa sättet att långsiktigt säkra en svensk livsmedelsproduktion är att välja svenskt kött och livsmedel”, säger Maria Forshufvud, vd för Svenskmärkning.

För att stötta Sveriges lantbrukare efter sommarens svåra torka har en av fem konsumenter börjat köpa mer svenskt kött, mer svenska grönsaker och fler svenska matvaror. Det visar en undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Land Lantbruk.

– Det är ett starkt uttryck för att konsumenterna förstår effekterna av torkan och fångar de budskap som kommer från landets odlare och bönder. Det är positivt att många väljer svenska varor eftersom vi har bra kvalitet i vår livsmedelsproduktion. De är säkra och trygga livsmedel både ur klimat- och miljösynpunkt och djuren har fötts upp på ett bra sätt, säger Maria Forshufvud, vd för Svenskmärkning.

Grisar

Svenskmärkning är både grundat av och ägs av Livsmedelsföretagen LI, Svensk Dagligvaruhandel och LRF. De har tagit fram märkningen ”Från Sverige” en frivillig ursprungsmärkning som garanterar att varan är producerad i Sverige och uppfyller märkningens kriterier. I dagsläget används märkningen på 8 500 varor från 155 företag.  

– Statusen för svenska livsmedel är hög. Märkningen är till för att göra det enkelt att välja svenska varor. Genom att möta konsumenternas starka efterfrågan bidrar vi till att säkra produktionen långsiktigt. Det blir ett positivt kretslopp där en stark försäljning och efterfrågan ger incitament för en ökad produktion, säger Maria Forshufvud.

Efterfrågan är avgörande

Sveriges lantbrukare befinner sig i en allvarlig situation med mindre skördar och lägre avkastning som följd. För varannan svensk bonde har mer än hälften av spannmålsskörden torkat bort i sommar. Var tredje djurbonde funderar på att minska antalet djur på grund av grovfoderbrist. Det visar en enkät från LRF som har besvarats av drygt 4 000 bönder. En effekt av torkan är höjda foderpriser och därmed ökade kostnader för att föda upp djuren. Det kommer troligtvis även att påverka priset på kött i butikerna.

– Efterfrågan på svenskt kött är avgörande för de svenska djurböndernas framtid. Både nu under hösten och efter årsskiftet. Nya spannmålsskördar kommer inte förrän nästa år. Som konsumenter måste vi hålla i och hålla ut. Det är viktigt att välja svenskt kött, mjölk och ost för att långsiktigt säkra den egna produktionen, säger Maria Forshufvud, och fortsätter:

– Tänk gärna lite bredare när du står i affären och väljer färs och köttdetaljer som du kan göra grytor av eller tillaga långsamt i ugnen. De är det ofta bra pris på dessutom. Eller köp svenskt kött nu och frys in.

Fortsätta stötta svenska bönder

En stor undersökning, som gjordes av Livsmedelsföretagen och släpptes i november 2017, visade att allt fler svenskar föredrar livsmedel gjorda på svenska råvaror och väljer det för att det är bra för miljön och klimatet. 85 procent av de som deltog i undersökningen svarade att det är viktigt att det de äter och dricker är svenskt. Trenden att vi väljer livsmedel gjorda på svenska råvaror har vuxit ännu mer sedan dess. Det märks på det ökade utbudet av svenska varor i matbutikerna. Du som vill köpa råvaror i säsong kan under hösten frossa i svenska rotfrukter som potatis, morötter, rödbetor och olika sorters kål. Men också njuta av frukter som äpplen, päron och plommon. Eftersom efterfrågan på svenska varor är stor ökar utbudet. Till exempel växer sortimentet av bönor och ärtor liksom bröd som är bakat på svenskt spannmål.

– Intresset för råvarornas ursprung ökar stort hos konsumenterna. Vi vill veta var maten vi äter kommer ifrån och vi är beredda att betala lite mer för svenska varor. Den här sommaren har vi visat en enorm uppslutning kring svenska råvaror och visat våra bönder att vi vill fortsätta ha kvar lantbruket här hemma. Det gäller att vi kommer ihåg det efter årsskiftet också, säger Maria Forshufvud.

Rädisor

5 anledningar till att välja svenska varor

1. Djuren får leva ett bra liv

Den svenska djurlagstiftningen är den mest omfattande i världen med höga krav på djurens välfärd. Till exempel är Sverige det enda land som har krav på att mjölkkor ska få beta utomhus på sommaren. Att svenska bönder tar så bra hand om sina djur ger friska djur, låg antibiotikaanvändning och säkra livsmedel.

2. Växter odlas kontrollerat

Sverige har ett långsiktigt miljöarbete och tuffa miljöregler som gör att sädesslagen våra bönder odlar på sina fält är bland de renaste inom EU. Växterna håller hög kvalitet och de strikta reglerna för växtskyddsmedel gör att det finns minimalt med rester kvar i svenska livsmedel.

3. Korta transporter ger godare frukt och grönt

Svenska grönsaker och frukter behöver inte transporteras så långt. Det är både bra för miljön och gör att grönsaker, frukter och bär kan mogna längre på plantan och därför utveckla mer smak och fler vitaminer.

4. Du bidrar till sysselsättning och en levande landsbygd

När du väljer svenska varor stöttar du de personer som arbetar inom jordbruk och livsmedelsindustrin. Sveriges jordbruk sysselsätter cirka 177 000 personer och livsmedelsindustrin sysselsätter närmare 56 000 personer. Livsmedelsproduktionen är även viktig för en levande landsbygd både ur ett ekonomiskt perspektiv, men också miljömässigt och socialt. 

5. Du får garanterat trygg och säker mat

Sverige har en mycket hög livsmedelssäkerhet. Till exempel är det förbjudet att använda hormoner i kött inom EU och det har aldrig hittats rester av tillsatta hormoner i svenskt kött.  Både producenter och myndigheter kontrollerar och följer upp livsmedelsproduktionen. Bland annat kontrollerar myndigheter att våra mjölkkor verkligen får gå ute på sommaren.

Källa: Från Sverige. Läs mer här:  https://fransverige.se/konsument/darfor-ska-du-valja-svenskt/ 

 

Det här är ursprungsmärkningen Från Sverige

Märkningen finns i tre varianter: Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige.

För att ett företag ska få använda märkningen på en vara måste dessa kriterier uppfyllas:

  • Alla djur är födda och uppfödda i Sverige. Odlingen har skett i Sverige.
  • All förädling och packning har gjorts i Sverige.
  • Kött, mjölk, ägg, fågel, fisk och skaldjur är alltid utan undantag 100 procent svenskt, även i en produkt med flera ingredienser, som en korv eller fruktyoghurt.
  • För produkter som består av fler än en ingrediens gäller speciella regler, minst 75 procent är svenskt. Müsli, leverpastej, korv, fruktyoghurt eller en bulle med kanel är några exempel.

Granskningar görs av fristående certifieringsbolag för att kontrollera att reglerna följs.

Initiativet till den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige kommer från Livsmedelsföretagen LI, Svensk Dagligvaruhandel och LRF som tillsammans grundade Svenskmärkning AB.

Relaterade artiklar

Läs mer

Fler kvinnor är lantbrukare än allmänheten tror

Läs mer
Läs mer

Lantbrukande är en livsstil – men tänk som en företagare

Läs mer