Hur har du det med den biologiska mångfalden?

I diskussionen om klimatet letar sig begreppet biologisk mångfald in i allt fler sammanhang. Men vilken betydelse har artrikedom för din egen trädgård? Hur underhåller du den? Vi frågade Malin Westerlind som driver Åstorps Gårds handelsträdgård utanför Karlstad.

Varför är det viktigt med biologisk mångfald i din egen trädgård?

– Det betyder mycket för dig som själv bor i miljön. Du får en trädgård som du kan trivas i. Genom att blanda ätbara grödor med blommor får du bättre skördar. Men du får också en inspirerande miljö med fåglar, djur och insekter.

Finns det något enkelt sätt att främja den biologiska mångfalden i sin trädgård?

 – Idag är det många som har fokus på det ätbara i trädgården. Men det är viktigt att också få in blommor – det är de som lockar bin och insekter som pollinerar växterna. Insekter dras till det som är lite färgglatt, så satsa inte bara på vita blommor. På Åstorp har vi dörren till växthuset öppen så att spindlar, fjärilar och andra insekter kan leta sig in till blommorna.

Hur ska man tänka när man planerar sin trädgård?

– Tänk på vad du vill med din trädgård. Vad orkar du med? Utgå från dina egna behov och förutsättningar. Alla älskar inte att sylta och safta. Det är viktigt att du hinner sitta ned och njuta med kaffekoppen där också.

– Dra dig inte för att göra det enkelt för dig. Till exempel genom att sätta ettåriga växter som pelargoner i en kruka på trappan eller genom att ha grönsaksland i en pallkrage.

Är det något du tycker alla borde göra i sin trädgård?

– Jag tycker att alla ska sätta ett fruktträd, då kan vi ju smaka frukter av varandra. Om alla människor sätter var sitt träd, då kan du tänka dig hur mycket koldioxid det binder.Malin Westerlind

Malin Westerlinds tre bästa tips

1. Blanda ätbart och njutbart

Blommor lockar insekter som sedan kan pollinera din köksträdgård. Blanda olika sorters blommor, då ser du till att det blommar hela säsongen.

2. För insekterna – blommor och vatten

Insekter lockas som sagt av blommor. Men också av vatten, så skapa gärna vattenbad i trädgården. Då får du småfåglarna på köpet. Du kan också bygga insektshotell. När blommorna blommat över, släng dem i komposten, då behåller du insekterna i trädgården.

3. En sommaräng – om du kan

Där man odlar vill man som bekant inte ha ogräs. Men om din trädgård tillåter det, då kan du upplåta en del till att bli en äng. Här kan vilda blommor som prästkragar och blåklockor växa fritt.

Beställ hem livsstilsmagasinet Ett rikare liv:

Beställ hem ditt eget nummer av magasinet Ett rikare liv: kostnadsfritt. 

Mejla oss dina fullständiga kontaktuppgifter; namn, adress inklusive postadress och skriv Beställning Ett rikare liv:  i mejlets ämnesrubrik. Magasinet kommer i din brevlåda inom ca en vecka.


All behandling av dina personuppgifter sker i enlighet med vid var tid gällande personuppgiftslagstiftning såsom dataskyddsförordningen ((EU) 2016/679) , med tillhörande nationell följdlagstiftning, samt i övrigt tillämplig dataskyddslagstiftning. För ytterligare information om Bankens behandling av personuppgifter, se landshypotek.se/personuppgiftshantering.

Relaterade artiklar

Läs mer Kajsa Wejåker med hund på åker

"Hållbarhet för mig är att bruka jord och skog och ta ansvar för hela landets utveckling"

Läs mer
Läs mer Blå säck med gula löv mot grön backe

Höstfixa i trädgården inför vintern

Läs mer