Tips och artiklar

Läs mer
Tips

Så kan du elda säkert i vinter

Vintermörkret är här och med det brinner både brasan och ljusen oftare. Det höjer både stämningen och värmen hemma men samtidigt även risken för brand. Därför frågade vi våra vänner på Dina Försäkringar vad du behöver tänka på för att kunna elda säkrare i vinter.

Läs mer Åke Källström, ränteanalytiker på Landshypotek Bank
OM RÄNTEMARKNADEN

En succesiv räntesänkning väntas, frågan är bara när?

Trots att inflationen gått ned och kronan stärkts, är inflationen fortsatt för hög och kronan för svag. Märkbart är också räntehöjningarnas försvagande effekt på ekonomin. Riksbanken valde därför att lämna styrräntan oförändrad i november, med medskicket att den kan behöva höjas ytterligare om inflationsutsikterna försämras. Vi beskriver anledningarna bakom beslutet och vad du som låntagare kan förvänta dig framöver.   

Läs mer Vy över åker och blå himmel, traktor och såmaskin på avstånd
Årssummering

2023 utmanande år för många lantbrukare

2023 lider mot sitt slut. Året har varit utmanande för många av Sveriges lantbrukare, utifrån såväl ett högt ränte- och kostnadsläge som nyckfullt väder. Vi har pratat med två Landshypotekare om vad det har inneburit för dem, och hur de ser på nästa år.

Läs mer Emma Zeigler
Om att vara förtroendevald

För Emma är förtroendevaldarollen ett hedersuppdrag

Emma Zeigler är förtroendevald i Landshypotek. Vi har pratat med henne om hur hon ser på rollen och varför hon har valt att engagera sig i föreningen, vars närmare 35 000 medlemmar tillsammans äger sin egen bank. 

Läs mer Hästhage utanför stallbyggnad i vinterlandskap.
Gårdsägare

Åtta fastighetsbegrepp för dig som äger gård

Ibland verkar det finnas en outtalad regel om att man som gårdsägare ska ha koll på vissa begrepp. Men det är inte helt enkelt. Vi reder här ut åtta fastighetsbegrepp, så att du inte behöver erkänna att du inte vet vad de betyder (vilket å andra sidan hade varit mer än okej).

Läs mer Kraftigt regn
KLIMAT

Kan man skydda sig mot extremväder?

Extremväder präglade sommaren 2023 på flera håll i landet. Med en längre torkperiod  befarades ett nytt 2018, sen kom regnet med besked och översvämmade många åkrar lagom till skörden. Och så drog stormen Hans in. Vi bjuder på några råd hur det går att skydda sig så gott det är möjligt. 

Läs mer Alexander och Sofie Orrby i sitt nya stallbygge
Reportage

Medlemsporträttet: Möt paret Orrby som kombinerar lantbruksliv och anställning

Sofie och Alexander Orrby kombinerar lantbruket med varsin anställning. Hon är tandsköterska och han jobbar med tunnelbygge. För att livet med sönerna Hampus och Melvin ska fungera måste de planera sin tid noga. Nu bygger de ett nytt stall och funderar på att bli heltidslantbrukare.

Läs mer Röjning i skogen
Skogliga tips

Dags att se över årets röjningsbehov

Hösten är ett bra tillfälle att se över röjningsbehovet i din skog. Att löven faller av förenklar arbetet och svalare väder gör att årstiden lämpar sig väl för röjning. Olle Nylund, kundansvarig på Landshypotek Bank med ett stort skogsintresse, delar med sig av sina bästa säsongtips.

Läs mer Skördetröska skördar vete på en åker
Omvärld och trender

Utvecklingen inom jord och skog: Kvartal 3 2023

Kvartalet har varit utmanande för jordbrukarna med en fortsatt anpassning till högre kostnadsläge och ett extremt väder som bidrog till en bristande skörd. Det ekonomiska läget är besvärligt, men ett par gynnsamma år i ryggen gör att situationen är lite lättare att bära.

Läs mer Solnedgång
Omvärld och trender

Utvecklingen på finansmarknaderna: Kvartal 3 2023

Marknaden börjar ta sikte på att styrräntetoppen är nära. Samtidigt tappar ekonomierna styrfart med förväntningar om en fallande inflation.

Läs mer Åke Källström
Ränteläget

Kan vi ha nått räntetoppen? Ränteanalytiker Åke Källström svarar

Hur hög blir räntan och när vänder den ner? I takt med att priset för svenskarnas bolån har stigit har räntan blivit en del av samtalet kring köksbord och fikarum över hela landet. Vi ställde några frågor till Åke Källström, ränteanalytiker på Landshypotek Bank. 

Läs mer Vy över åker och blå himmel, traktor och såmaskin på avstånd
Uppsatsstipendium

Juryns ordförande om årets bidrag till uppsatsstipendiet

Landshypotek Bank delar varje år ut ett uppsatsstipendium på 10 000 kronor till en student som skriver om ett ämne som berör svenskt lantbruk. Juryns ordförande Agneta Hjellström beskriver hur det var att läsa alla de nominerade uppsatserna i år.

Läs mer Gren med röda lönnlöv
Ekonomitips

Höststäda din ekonomi

Nu när hösten är här passar många på att rensa i trädgård och förråd. Varför inte samtidigt ta tillfället att se över ekonomin när du ändå är igång? Här kommer några tips från oss på Landshypotek Bank.

Läs mer Kvinna bär in en korg med äpplen från trädgården.
spartips

21 smarta tips som hjälper ditt sparande att växa snabbare

När inflationen ökar och saker kostar mer blir det ännu viktigare att spara! Vi har samlat några enkla tips som kan hjälpa dig med ditt sparande.

Läs mer Gult hus
Bolån

Att flytta bolånet är enklare än vad många tror

Höjda räntor har lett till att bolånekostnaden ökat kraftigt för många svenskar. Många utnyttjar dock inte möjligheten att sänka sina kostnader genom att flytta lånet.

Läs mer Catharina Åbjörnsson Lindgren
Sparränta

Därför har Landshypotek Bank fortsatt höja räntan på sparkontot

Under det senaste året har många reagerat på att sparräntorna inte har stigit i samma takt som andra räntor i samhället. Men vissa banker har gjort ett annat val och ökat sin sparränta successivt under året som gått.

Läs mer Man och kvinna sitter vid hållplats och väntar på bussen. Mannen tittar ner i sin mobiltelefon.
FÖRHINDRA BEDRÄGERIFÖRSÖK

Bli svårlurad!

Bedrägerier där kriminella försöker lura till sig pengar och känslig information blir allt vanligare, samtidigt som bedragarnas metoder ständigt ändras. Här delar vi några råd kring vad du kan göra för att skydda dig själv. 

Läs mer Rebecca Angeldahl och Susanna Olsson
forum

Anslut till Landshypoteks nätverksforum för kvinnor inom gröna näringarna

I våras inleddes den nätverksbyggande eventserie som riktar sig till kvinnor, i eller nära de gröna näringarna. Forumet bygger på kunskapsdelning och en öppen dialog kring olika frågor med syftet att dela erfarenheter och lära av varandra.

Läs mer Maskin kör längs skogsväg och röjer i diket
Skogstips

Hösten = skördetid i skogen

Hösten är en bra tidpunkt att se över sina marker. Anders Nilsson, kundansvarig på Landshypotek i Östersund, delar med sig av några tips på skogliga åtgärder att tänka lite extra på just nu.

Läs mer Åke Källström pratar på scenen under Elmia Lantbruk 2022
Ränteläget

Fortsatt höjda räntor och senarelagd stabilisering att vänta framöver

Mycket talar för en höjning av styrräntan med ytterligare 0,25 procentenheter i september. Att räntenivåerna därefter skulle stabiliseras, som många tidigare trodde, verkar mindre troligt. Vi har pratat med ränteanalytiker Åke Källström om ränteläget just nu.

Läs mer Lantbrukarna Torgny och Eva-Maria Widholm står bredvid en kalv
Reportage

Widholms på Trägsta Gård tacklar svängningar och osäkerhet med långsiktig planering och tydliga mål

Torgny och Eva-Maria Widholm har drivit ekologisk mjölkproduktion och hållbart skogsbruk på gården Trägsta i Jämtland sedan 1996. Sedan dess har deras företagande fått växa till sig organiskt, steg för steg, och mer mark köpts till.

Läs mer Biodlare jobbar med sina bin
Biodling

Utländsk honung konkurrerar ut svenska biodlare

Utländsk honung, som är både billigare och ibland utblandad med sirap eller socker, konkurrerar ut den svenska. Samtidigt varnar Jordbruksverket för att en minskning av bin i Sverige skulle få stora ekonomiska konsekvenser för jordbruket.

Läs mer Pallkragar med jord och odlade grönsaker. Spade sticker upp ur jorden
Odling

Höstens bästa odlingstips

Hösten erbjuder faktiskt mycket i odlingsväg för den som vill. Vi har samlat några tips!

Läs mer Blå säck med gula löv mot grön backe
Guide

Höstfixa i trädgården inför vintern

Hösten är här i all sin prakt och det är dags att förbereda växterna inför vintern. Vi tipsar om vad du behöver göra i trädgården och på balkongen. 

Läs mer Kvinna sitter vid datorn
Flytta bolånet

Måste man förhandla sin bolåneränta?

Den senaste tidens ränteökningar har gjort att många husägare behöver se över sina boendekostnader. Ett alternativ för att få bättre ränta är att flytta bolånet, även om man bor kvar i sitt hus. Hos en del banker behöver du förhandla, hos andra kan du få bra ränta utan att förhandla.

Läs mer Närbild på skål med kantareller
I svampskogen

Fem knep för att hitta nya svampställen

Att fråga någon om deras bästa svampställe är ofta en känslig fråga. Vi har därför här samlat några goda råd och knep för att du ska hitta ditt bästa svampställe i höst.

Läs mer Kvinna plockar svamp i skogen
Svampplockning

Som gäst i svampskogen – här är 5 saker att tänka på

Hösten är här, och svampsäsongen med den. Med Sveriges generösa allemansrätt bjuder skogen nu in till svampplockning och härliga skogspromenader. Men det finns några saker att tänka på innan du tar på dig stövlarna, packar fikakorgen och ger dig ut.

Läs mer Lantbrukare redo att så sina marker
OMVÄRLD & TRENDER

Utvecklingen inom jord och skog: Kvartal 2 2023

En sen vår och försommar med brist på regn har påverkat många lantbrukare under årets andra kvartal. Skörden förväntas bli lägre än normalt och det kan bli brist på grovfoder, men läget varierar över landet. Det har varit utmanande på vissa håll, men kan vända om det kommer
regn, och näringen är, såväl praktiskt som finansiellt, mer förberedd än tidigare på ett kritiskt scenario.

Läs mer Blåsippor som tar sig upp ur lövverket
OMVÄRLD & TRENDER

Utvecklingen på finansmarknaderna: Kvartal 2 2023

Årets andra kvartal har innehållit blandade känslor från marknaden. Å ena sidan finns en oro för en mer uthållig inflation, recessionsrisk, hökaktiga centralbanker samt en arbetsmarknad som gång på gång visar sig starkare än förväntat, vilket gör inflationen mer seglivad. Å andra sidan har stämningsläget i den globala ekonomin förbättrats sedan årets början.

Läs mer Plommon
Trädgårdstips

Beskära stenfruktsträd – det här ska du tänka på

För att få fina träd som bär mycket frukt är det viktigt att beskära dem på rätt sätt. Om du har körsbär, bigarråer, plommon eller persika kommer du ha nytta av vår guide till beskärning av stenfruktsträd.

Läs mer Flygbild över åker, lantbrukare tröskar
Lantbruket i en orolig tid

Så vill politikerna öka efterfrågan på svensk livsmedelsproduktion

Landshypotek Banks senaste omgång av Lantbrukspanelen vittnar om att lantbruksföretagarna har ett tufft ekonomiskt läge präglat av allt högre kostnader och stor osäkerhet. Det är också tydligt att lantbrukarna vill att politiker och myndigheter ska agera. 

Läs mer Stefan Malmström, affärschef jord och skog på Landshypotek Bank
Lantbruket i en orolig tid

Fler lantbruksföretagare försöker bygga reserver

I stort sett varje dag talar Stefan Malmström, affärschef för jord- och skogsfinansiering på Landshypotek Bank, med lantbrukare i olika delar av landet. Svaren som de företagare som ingår i Lantbrukspanelen gett under våren återspeglar väl hans bild av hur lantbrukare jobbar i en tid och värld präglad av allt större osäkerhet.

Läs mer Porträtt av Camilla Burman som ler och tittar in i kameran
Lantbruket i en orolig tid

Långsiktig lönsamhet är avgörande för lantbruken

Camilla Burman som är projektansvarig på Jordbruksverket för regeringsuppdraget "Uppföljning och utvärdering av Livsmedelsstrategin" ser ett antal aktuella utmaningar för lantbrukssektorn. Hon pekar på att långsiktig lönsamhet är avgörande.