Med naturen som träningsarena

Fördelarna med att röra på sig och att vara utomhus är många. Men när novembermörkret kommer kan det vara svårt att hitta motivation för att komma ut. Men inte längre, vi tog rygg på våra vänner på Svenska Orienteringsförbundet för att samla inspiration till rörelse i naturen.

Kliv ifrån stigen

Motionerar du ofta i samma motionsspår? Testa att kliva in en bit från motionsspåret och ut i skogen för en helt ny träningsupplevelse. Hjärnan aktiveras och bland grenar och snår blir rörelserna ofta fler och du får extra rörelse-, koordinations- och balansträning på köpet.

Variera din löptur eller promenad

Att bryta av löpturen eller promenaden med olika övningar, byta underlag eller ändra hastighet vissa sträckor kan vara ett sätt att utmana sig och främja motivationen till rörelse. Testa att tempoväxla mellan lyktstolparna längs vägen, värm upp med koordinationsövningar eller använd lösa stenar som träningsvikter efter rundan. Möjligheterna är många och bara respekten för naturen och den egna fantasin sätter gränserna.

Ta med dig kartan

Med en orienteringskarta i handen kommer träningsvariationen automatiskt och du får hela tiden en variation i underlag, kupering och framkomlighet och får anpassa både rörelser och hastighet. Genom att samtidigt hålla koll på kartan aktiveras också hjärnan för att tänka ut den bästa vägen till kontrollerna. Dessutom är det lätt att glömma det jobbiga med att springa för en stund när du har fokus på att hitta nästa kontroll…

För att få tag på kartor är det enklaste sätten att ta en Hittautkarta, som är gratis, köpa en Naturpasskarta eller ta kontakt med din orienteringsförening för att få en karta över önskat område. 

Hitta karta

Två orienterare tittar på kartan tillsammans
Med en karta är nya platser nära till hands.

Promenera med aktiva pauser

Finns det en bänk eller en backe längs din favoritrunda? Kanske finns det nya sätt att passera dem? En parkbänk kan vara en plats för benböj och armhävningar. En uppförsbacke kan vara en plats för ökad intensitet i utfallsstegen. En stock på marken kan ge extra vikt vid olika övningar eller vara en naturlig balansbräda. Vad hittar du för träningsredskap på nästa runda?

Hittaut på promenaden

Med Hittaut kan hela familjen få ett tillgängligt äventyr i varierad terräng. Med Hittauts lättillgängliga kartor hittar ni tillsammans checkpoints som finns utplacerade med olika svårighetsgrad. Välj bland checkpoints i stadsmiljö, parker, bostadsområden och tätortsnära skogar.

Orienterare scannar checkpoint vid buske med sin mobiltelefon och hittaut-app
Med Hittaut-appen tar rundan en annorlunda väg.

Hittaut pågår normalt mellan maj-oktober men på vissa orter kommer det erbjudas specifika julprojekt. Kanske finns det på din ort eller längs färdvärden till julfirandet? Läs mer om Hittaut

Läs mer

En kort tillbakablick på svenskens boende

Läs mer
Läs mer

Vi bor lika men äger olika

Läs mer
Läs mer

7 frågor för att hushålla med jordens energiresurser

Läs mer