Catharina Åbjörnsson Lindgren

Därför har Landshypotek Bank fortsatt höja räntan på sparkontot

Under det senaste året har många reagerat på att sparräntorna inte har stigit i samma takt som andra räntor i samhället. Men vissa banker har gjort ett annat val och ökat sin sparränta successivt under året som gått.

– Landshypotek Bank är en av de banker som har höjt sin sparränta flera gånger under året, vi är väldigt glada över att ha kunnat erbjuda våra kunder den möjligheten, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef på Landshypotek Bank.

Landshypotek Bank har höjt räntan på sitt sparkonto med fria uttag elva gånger sedan juli i fjol, totalt har räntan höjts med 2,80 procentenheter. Samtidigt har storbankerna kritiserats för att deras räntehöjningar på konton med fria uttag och utan bindningstid inte har stigit i samma takt som andra bankers sparräntor.

Den senaste höjningen av räntan på Landshypotek Banks sparkonto skedde den 12 september. Sedan dess ligger sparräntan på 3,75 procent. Kontot har givetvis insättningsgaranti*.

– Den senaste tidens ekonomiska läge har inneburit högre kostnader för många, till exempel för boende och mat. Det är därför viktigt att se till att ens sparpengar sätts in på ett konto med sparränta, som också hänger med i ökningen över tid, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren.

Många vana vid en låg ränta

Efter flera år med minusränta är det många svenskar som har vant sig vid att få en väldigt låg, eller obefintlig ränta, på sitt sparkonto.

– Det är väldigt många där ute som fortfarande har pengarna slumrandes på lågräntekonton. Det är synd, för då finns det risk att man har missat att räntorna på sparkonton har höjts mycket hos en del banker under det senaste året. För många i den yngre generationen är det en ny situation.

Spara tryggt med ränta

Att öppna ett sparkonto hos Landshypotek Bank är enkelt och går att göra digitalt på bara några minuter. Det är också smidigt att föra pengar fram och tillbaka mellan sitt sparkonto hos Landshypotek Bank och den bank där man har sitt löne- eller transaktionskonto.

– Ett sparkonto med ränta är en bra placering för pengar som man kan behöva under den närmsta tiden, och som därför inte bör placeras i fonder eller på börsen. Det är också en perfekt placering för buffertsparandet, pengar man sparar undan för oförutsedda avgifter, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren.

Vad skiljer Landshypotek från andra banker?

Vi är inte som andra banker, och det är vi stolta över. Vi ägs av svenska lantbrukare och vår vinst går tillbaka till dem. Tillsammans med kunderna bidrar vi till ett rikare liv i hela landet. Att vara kund hos oss ska kännas bra, både för den egna ekonomin och i hjärtat.

Så har Landshypotek höjt räntan på sparkonto Trygghet

12 juli 2022 0,95%
1 september 2022 1,50%
1 november 2022 2,00%
1 december 2022 2,25%
6 februari 2023 2,50%
13 mars 2023 2,60 %
24 april 2023 2,90%
15 maj 2023 3,10%
15 juni 2023 3,25%
17 augusti 2023 3,60%
12 september 2023

3,75%

*Information om statlig insättningsgaranti. Kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kontohavare har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i Landshypotek Bank med ett belopp om högst 1 050 000 kronor. Utöver detta belopp kan kontohavare enligt lag under vissa förutsättningar få ersättning för vissa insättningar som hänförs till särskilt angivna händelser, t ex försäljning av privatbostad, med högst 5 miljoner kronor. Riksgälden betalar ut ersättningen inom 7 arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. För mer information se www.insattningsgarantin.se.

Relaterade artiklar

Läs mer Mathilda Augustsson framför datorn på kontoret

Insättningsgarantin viktig för bankkunders trygghet

Läs mer
Läs mer Man och kvinna som pratar vid en dator i hemmet

Då är det läge att välja sparkontot istället för börsen

Läs mer
Läs mer Vuxen och två barn syns genom fönster, bakar i kök

Stresstestat din ekonomi?

Läs mer