Nysådda plantor sticker upp ur jord

Kontosparande allt populärare med stigande räntor

När räntorna stiger och det ekonomiska läget känns osäkert ökar intresset för trygga sparformer där pengarna är lättåtkomliga om de behövs. Landshypotek har även under lågränteåren erbjudit sina kunder ränta på kontosparande, och när ränteläget började stiga var banken bland de första att höja sparräntorna. Här kan du se aktuella sparräntor just nu och ta del av Catharinas spartips.

Statistiska Centralbyrån, SCB, presenterade i slutet av 2022 finansmarknadsstatistik som bland annat redovisar de svenska hushållens sparande. Här framgår att hushållens totala inlåning per november uppgick till hela 2 660 miljarder kronor. Den största delen av sparpengarna, 86 procent, är insatta på så kallade avistakonton, det vill säga konton utan överenskommen löptid, uppsägningstid eller betydande uttagsrestriktioner. På dessa konton varierar den ränta som olika banker erbjuder en hel del, så det lönar sig att jämföra. Många sparare har redan upptäckt detta och Landshypotek har kunnat välkomna rekordmånga nya sparkunder det senaste året.

Se aktuell sparränta för privat sparande här

Catharinas tips för buffert- och annat kontosparande

Här kan ta del av vår affärschef Catharina Åbjörnsson Lindgrens spartips när räntorna har stigit och det mesta kostar mer.

 Om jag inte gjort en budget förut, vad ska jag börja med?
– En bra start när kostnaderna stiger är att spalta ned vilka utgifter du beräknas ha varje månad och hur stor din inkomst är. Då slipper du bli överraskad när räkningarna kommer eller om du får en större oförutsedd utgift. 

Men är det inte svårt att ha en balanserad budget när matinköpen, bolånen, elen och andra kostnader har skenat i väg?
– Det man måste försöka göra är att ställa om sin budget så att inkomsterna räcker till både de nödvändiga utgifterna, lite guldkant då och då och sparande. Rent krasst handlar det om att antingen minska utgifterna eller öka inkomsterna. Gå också igenom vilka abonnemang, prenumerationer och avtal du betalar för. Går de att förhandla om för att sänka kostnaderna eller är det någon streamingtjänst, tidning etc. du rent av kan säga upp? Se även till att konkurrensutsätta ditt bolån, där kan det finnas tusenlappar att spara.

Varför är det klokt att spara månadsvis med en automatisk överföring?
– Även ett litet sparande är bättre än inget. Jag rekommenderar att lägga in en automatisk överföring varje månad till ett sparkonto som dras i samband med att din lön eller andra inkomster kommer in. Att tänka, jag ser vad jag får över, brukar generellt vara en sämre taktik för att bygga ett sparkapital. 

Samtidigt är den genomsnittliga räntan som många fortfarande får på sina sparpengar relativt låg…..
– Ja, så är det tyvärr. De flesta vanliga transaktionskontona, där löner, pensioner etcetera sätts in löpande, har fortfarande ingen ränta alls. Här bör du därför undvika att ha för mycket pengar stående under en längre tid. De du inte behöver för stunden bör du istället föra över till ett annat konto där du får mer ränta.

Även på olika bankers sparkonton kan räntan skilja sig åt en hel del. Det visar att många fler borde ta möjligheten att jämföra sparkontovillkoren hos olika banker och se sig om efter bättre alternativ, menar Catharina. När du ska börja bygga upp en buffert är Sparkonto Trygghet ett tryggt och bra val. Här får du just nu 3,80 procent i ränta från första kronan och helt fria uttag om du skulle behöva pengarna. Självklart omfattas alla Landshypoteks sparkonton också av den statliga insättningsgarantin*.

Hur gör jag om jag vill öppna ett sparkonto hos Landshypotek?
– Det är aldrig för sent att börja spara och ingen summa är för liten. Har du fyllt 18 år kan du öppna ett Sparkonto Trygghet hos oss direkt. Genom att logga in med ditt BankID är början på ditt sparande bara några minuter bort. Ett klokt sätt att spara är att varje månad föra över en fast summa från ditt transaktionskonto i din andra bank. När du behöver dem igen för du enkelt tillbaka dem dit via vår internetbank.  

Sparande för medlemmar

Även de företagare som har intäkter från sin gård, jord- eller skogsbruk ska kunna spara tryggt till goda villkor hos Landshypotek.

– Landshypoteks medlemmar, det vill säga de kunder som har bottenlån med en lantbruksenhet som säkerhet i banken, erbjuds extra förmånlig sparränta på Sparkonto Jord och skog och Skogskonton där intäkterna från verksamheten och andra pengar som inte behövs för stunden kan växa tryggt. Har du redan skogskonton i en annan bank vill jag även tipsa om att de går att flytta till oss. Men tänk på att om du vill flytta ett skogskonto med innevarande inkomstår bör du först ha lämnat in deklarationen för att säkerställa att det blir korrekt gentemot Skatteverket. Kontakta vår kundservice så hjälper de dig. 

Se aktuella sparräntor för dig som medlem här 

*Information om statlig insättningsgaranti.

Kontona omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kontohavare har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i Landshypotek Bank med ett belopp om högst 1 050 000 kronor. Utöver detta belopp kan kontohavare enligt lag under vissa förutsättningar få ersättning för vissa insättningar som hänförs till särskilt angivna händelser, t ex försäljning av privatbostad, med högst 5 miljoner kronor. Riksgälden betalar ut ersättningen inom 7 arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. För mer information se insattningsgarantin.se.

Relaterade artiklar

Läs mer

Jämföra bolån är viktigare än någonsin

Läs mer
Läs mer Motorled och flerfamiljshusområde från ovan

Hur påverkar inflationen din hushållsekonomi?

Läs mer