Kanoter ute på vatten

Oskar sparade sig till ett friare liv

Det finns ett flertal olika sätt att spara på och många olika mål. En del sparar för ekonomisk trygghet och pension, medan andra sparar för en jorden runt-resa. Oskar Lindbergs mål var att kunna leva ett friare liv och lämna sin anställning. Genom en målmedveten ekonomisk plan skaffade sig Oskar och hans fru ekonomisk frihet och ett sparkapital som ska räcka livet ut. Här ger han sina bästa tips för att spara mer i vardagen.

2011 bestämde sig Oskar ”Farbror Fri” Lindberg och hans fru Maribel för att realisera det som de funderat över en längre tid. De skulle bli ekonomiskt fria. Målet var att äga sin egen tid och själva kunna styra över vilka projekt de ska arbeta med.  

– Vi brukar säga att juni 2017 var tidpunkten vi gick i hamn, då båda hade lämnat sina respektive anställningar. Vi slogs av hur snabbt det faktiskt gick, säger Oskar.

Oskar Lindberg

Oskar Lindberg

Ett nytt liv på sex år

På enbart sex år lyckades de lämna ekorrhjulet bakom sig och skapa ett helt nytt liv.

– Det första vi gjorde var att börja i rätt ände; att dra ner på alla vardagsutgifter. I slutet av processen flyttade vi även till ett mindre hus i Leksand där vi har nära till det mesta, som butiker, restauranger och annan service, och till barnens aktiviteter. Vi sålde våra bilar och skaffade en ny, mer bränslesnål, som vi använder väldigt sällan. Vi började leva mer lokalt.

Bo där du trivs bäst

Hans hetaste spartips är att hitta den plats på jorden där du trivs som bäst med din vardag. Då blir det enklare att inte dras med i konsumtionshetsen och slippa känna att du hela tiden behöver unna dig saker för att uthärda din situation.

– Jag menar, hur vanligt är det inte att folk sitter och pendlar till sina jobb? För att det ska kännas bättre köper de en ny och lyxigare bil, som dessutom är dyr och kräver att man tjänar ännu mer.

När paret väl lade in en högre växel i sitt sparande var det enklare än de trott att undan för undan effektivisera sin livsstil. Idag lever de på 20 000 kronor i månaden.

– Vi har det bra och kan göra saker som att resa och gå på restaurang. Däremot köper vi aldrig hämtmat och åker vi iväg tar vi med oss matsäck. Små saker som gör stor skillnad i långa loppet.

Jag menar, hur vanligt är det inte att folk sitter och pendlar till sina jobb? För att det ska kännas bättre köper de en ny och lyxigare bil, som dessutom är dyr och kräver att man tjänar ännu mer.

Investerade i aktier

När de byggde upp sitt sparkapital levde de under flera år på en av sina heltidsinkomster. Vissa perioder kunde de lägga undan så mycket som 70 procent av den totala månadsinkomsten. Större delen investerade de i aktier. Idag, när sparkapitalet istället ska användas, på både kort och lång sikt, finns en del av pengarna på ett sparkonto, för att vara tillgängliga. Resten är placerade i aktier och fonder.

– När det kommer till hur man ska placera sitt kapital och bygga sin aktie- eller fondportfölj är mitt tips att hålla det så enkelt som möjligt. Ska du investera i mer exotiska marknader är ofta avgifterna högre och det kräver ett större engagemang.

Reportaget är publicerat i Landshypotek Banks magasin Ett rikare liv: mar 2018

Oskars bästa frihetstips!

  1. Det finns olika vägar till att skapa ett fritt liv. Hitta din väg. För oss fungerade det att ”extremspara” under flera år.
  2. Fundera kring om ni kan leva mer lokalt. Det kan innebära en flytt, vilket kan vara värt det i längden. Ett lokalt leverne sparar både pengar och tid.
  3. Pressa inte in för mycket i ditt liv, varken materialistiskt eller upplevelsebaserat. Med färre njutningsmoment kan du glädjas mer åt det du unnar dig.
  4. Spara månadsvis och var strikt med att lägga undan samma summa varje gång.
  5. Det viktigaste av allt - börja i rätt ände. Se över utgifterna och kom fram till vad ni behöver för att klara er varje månad. Det ger en ögonöppnare och en morot till att lägga undan en stor del av månadsinkomsten.

*Information om statlig insättningsgaranti. Kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kontohavare har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i Landshypotek Bank med ett belopp om högst 1 050 000 kronor. Utöver detta belopp kan kontohavare enligt lag under vissa förutsättningar få ersättning för vissa insättningar som hänförs till särskilt angivna händelser, t ex försäljning av privatbostad, med högst 5 miljoner kronor. Riksgälden betalar ut ersättningen inom 7 arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. För mer information se www.insattningsgarantin.se.

Relaterade artiklar

Läs mer Blå vattenkanna vattnar blommor utomhus

Vad är sparränta? Vi reder ut begreppen

Läs mer
Läs mer Händer som plockar upp potatis ur ett hav av skördad potatis

Buffertsparande – din ekonomiska trygghet när vardagen händer

Läs mer
Läs mer Flicka som äter kaka utomhus

Att tänka på när du väljer sparkonto

Läs mer